[BTK] Lucy Strange: A nővérek átka

“Lehetek bátor anélkül is, hogy dühös lennék.”


Majdnem pontosan egy éve olvastam és értékeltem Lucy Strange egy másik regényét, A kastély szellemét, és már akkor megjegyeztem, hogy az írónő mesterien sző bele irodalmi tradíciókat és folklór elemeket a történeteibe – ugyanez igaz A nővérek titkára is: a hat Fernsby nővér engem a Grimm testvérek “Hat hattyú” meséjére emlékeztetett, a Lápkirály ugyanazt a borzongást váltotta ki belőlem, mint Goethe Tündérkirálya, az ingoványon való átkelés, na meg Pippin, a kövér póni A Gyűrűk Ura első kötetét jutatta eszembe.

A nővéren titkának hat testvére egy tanyán él Mocsárzugban, az olvasni tudó és így a boszorkányság határán táncoló Nagyival, és a ritkán józan, viszont annál sötétebb hangulatú Apussal. A család mindennapjaira rányomja a bélyegét az apa komor barátságtalansága és egy sötét átok, amely az első öt leánynak meghatározza a sorsát, amit ha nem teljesít be, akkor a legkisebb testvér fogja eltemetni az apjukat. Az apa az átoktól tartva férjet is választ legidősebb leányának Silas Kirby személyében, aki bár jómódú, korántsem jó természetű. Grace végül elmenekül a nem kívánt frigy elől, Willa pedig a nyomába ered az ingoványon át, de követi őket Apus és Silas Kirby is – és a két férfi még nem is a legnagyobb veszély, ami a lányokra leselkedik…

Bizony, az első lány jól házasodjon,

A második otthon mindent belakjon.

A harmadik kevés galibát csinál,

Ha a tanyán munkát talál.

A negyedik és ötödik, nekik muszáj férjet fogniuk,

Különben a hatodik hantol el,

s fényed örökre kihuny.

“A hat lány átka” – Népi mondóka Mocsárzugból

A regényt átszövi egyfajta baljós hangulat: a lápos, ingoványos terület, ahol a történet játszódik beszivárog az ember tudatába, a ködben és sötétben ott rejtőznek a mocsárlázat terjesztő vérszívók, Apus és Silas Kirby árnya, a Lápkirály nyugtalanító jelenléte. A mocsár, ami elnyeli, majd ismét felszínre hozza az óvatlan vándort kifejezi a könyv érzelem világát és jól jelképezi a gyász- és veszteségfeldolgozás folyamatát is, ami szintén a regény egyik komolyabb témája.

Noha úgy tűnhet a történet elég sötét és komor, azért van benne humor is (a gyerekek például az anyjukról rájuk maradt amulettet következetesen omlettnek hívják), és olyan üzenetet, vagyis inkább üzeneteket közvetít, amelyekre érdemes figyelmet fordítani. A Fernsby lányok példája többek között megmutatja, hogy a tudás az egy kincs, még akkor is, hogy ha attól az ember egy kicsit boszorkányosnak tűnik mások számára, és bebizonyítja, hogy a sors nem olyasmi, amibe ne lenne beleszólásunk.

Ezeken túl az egyik külön kedvenc elemem volt Willa és Kova (egy hatalmas, fehér ló) kapcsolata. A gyönyörű állat először nem vált ki a lányból mást csak utálatot, mert az apjuk ezért cseréli el legidősebb lányát, Grace-t, és így a ló Willa szemében a nővérét tőlük elszakító döntést jelképezi. A cselekmény előrehaladtával azonban világossá válik a lány számára, hogy Kova is szenvedett előző gazdája erőszakos természete miatt, és kettőjük természetének hasonlósága végül közel hozza a két szereplőt egymáshoz. Emellett a rettenthetetlen és szilaj fehér ló figurája tovább erősítette a regény mesebeli, tündérvilághoz kapcsolódó oldalát.

Lucy Strange ismét egy olyan történetnek adott életet, aminek az elolvasását gyerekek és felnőttek számára egyaránt ajánlani tudom: más-más életszakaszban és más-más tapasztalatokkal az ember háta mögött mindenkit a könyvnek más részlete vagy üzenete fogja megfogni – de az biztos, hogy senki nem fogja úgy becsukni a kötetet, hogy nem lett valamivel gazdagabb.


Könyv adatlap

Megvásárolható
Manó Könyvek

Molyos adatlap

Küzdelmes az élet Willa, Grace, Freya és három húguk számára. A hat, anya nélkül maradt lány egy tanyán él és dolgozik rettegett apjuk és egy átok árnyékában.

Mikor megérkezik a vidékre a titokzatos Telihold vásár, a legidősebb lány, Grace végre egy kis vidámságot csempészhet az életébe, ám másnap, mikor a mutatványosok tovább vándorolnak, neki is nyoma vész.

Willa utánaered, az Elveszett mocsáron át követve nyomait, ahol sűrű árnyak gyülekeznek. Ha sikerül közöttük átvergődnie, és egyesíteni családját, talán az apja által rejtegetett titkokra is fény derül, és szembenézhet legmélyebb félelmeivel…

Rating: 5 out of 5.

Író
Lucy Strange

Cím
A nővérek átka

Eredeti cím
Sisters of the Lost Marsh

Kiadó
Manó Könyvek

Fordította
Ruff Orsolya

Kiadás éve
2022

Oldalszám
302

ISBN
9789635841189


Blogturné és nyereményjáték

Mivel a történetben lánytestvérek a főszereplők, az állomásokon olyan könyvek fülszövegeiből találtok részleteket, amelyek szintén nővérek körül forognak. Megfejtésként a Rafflecopter megfelelő sorába a regények szerzőit és a művek címét kérjük.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó részlet:

“Az ikrek egy gyermeknyaralóban találkoznak, és rájönnek, hogy testvérek. Hasonlóságuk sok mulatságos bonyodalmat okoz, de a két kislány komolyabb dolgot tervez”

Állomáslista
Blogturné Klub
03.28 Olvasónapló
03.30 Flora the Sweaterist
04.01 Csak olvass!
04.03 Zakkant olvas
04.05 A szofisztikált macska
04.07 Könyv és más
04.09 Readinspo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s