[BTK] Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

“Egy mérges kobold nélkülözést meg szerencsétlenséget hoz az emberekre. És én ugyancsak dühbe gurulok, ha nem tisztelnek!”


Noha Sven Nordqvist Pettson és Findusz történetei azonnal belopták magamat a szívembe, mást eddig nem olvastam a szerzőtől csak a morgós öregúr és a cserfes kismacska kalandjait. Így amikor felmerült a lehetősége egy turnénak A kobold karácsonyi titkával, nem tudtam ellenállni.

A történet alapvetően egész egyszerű, középpontjában az a kérdés áll, hogy vajon eszébe jut-e az embercsaládnak a hagyomány és kikészítenek-e egy tál kását a koboldoknak. A jövőbe látó Koboldanyó tudja, hogy erre idén nem kerül sor, a Télapó látogatása mellett a család meg fog feledkezni apró segítőinek a megvendégeléséről. Koboldapó számára viszont ez a kása jelenti az év fénypontját és munkájának elismerését, így nem is kétséges, hogy a kása elmaradását komoly sértésként élné meg, és iszonyatosan dühbe gurulna – ez pedig egy egész éves balszerencsét hozna szegény családra. Koboldanyó sem rest, hipp-hopp cselszövésbe kezd, hogy a kása is meglegyen és az emberek szerencséje is megmaradjon.

Nordqvist meséje a koboldok és házi manók tradíciójának elemeire épít: amíg az emberek tiszteletben tartják apró segítőiket, addig szerencsét és könnyebbséget hoz a házhoz a jelenlétük, de jaj annak, aki megsért egy koboldot vagy kihívja a haragját. Újításként azonban megjelenik a mind a két fél felé lojális Koboldanyó figurája, akinek fő célja a béke fenntartása. Ennek érdekében kicselezi Koboldapót és az embereket is, a saját lelepleződését (egy koboldra igencsak nagy veszélyt) kockáztatva. Koboldanyó egy tevékenyen jószívű karakter, pont olyan, akinek javára válik a jövőbelátás képessége.

Kicsit komolyabbra fordítva a szót, Nordqvist meséje arra is felhívja a figyelmet, milyen fontos a hagyományok megőrzése: egy-egy újabb tradíció megjelenése vagy a többi hagyomány közül való kiemelkedése miatt nem szabadna feledésbe merülnie más kisebb vagy esetleg kevésbé jelentőségteljesnek tűnő hagyományoknak. Télapó megjelenése nem kellene a feledés homályába taszítsa a koboldokat, na meg a nekik járó kásaadagot!

A szerző illusztrációi ezúttal is pompásak, színviláguk és ábrázolásmódjuk tökéletesen illik egy karácsonyi meséhez. Az én kedvencem Koboldnagyapó megjelenítése – ő különösen szórakoztató figurának tűnik, pont olyannak, akiről könnyedén el tudom képzelni, hogy ifjabb korában sok-sok koboldcsínyt követett el.


Könyv adatlap

Megvásárolható
General Press

Molyos adatlap

A legszebb ünnep a karácsony – így gondolják ezt a koboldok is! Különösen Koboldapó várja már nagyon, hiszen ilyenkor minden évben egy tál kását készítenek ki az emberek, ezzel köszönve meg nekik egész éves munkájukat. Ám ezúttal az emberek el fogják felejteni, legalábbis a jövőbe látó Koboldanyó szerint. Ha pedig ez bekövetkezne, akkor Koboldapó nagyon mérges lenne. Az anyó tehát kieszel egy tervet, hogy titokban mégis megszerezze a kását…

Rating: 5 out of 5.

Író és illusztrátor
Sven Nordqvist

Cím
A kobold karácsonyi titka

Kiadó
General Press Kiadó

Kiadás éve
2021

Oldalszám
32

Fordító
Dobosi Beáta

ISBN
9789634525684


Blogturné és nyereményjáték

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Sven Nordqvist könyv borítójának részletét találjátok. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példány a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

AZ én állomásomhoz tartozó képrészlet:

Állomáslista
Blogturné Klub
11/29 – Veronika’s Reader Feeder
12/01 – Könyv és más
12/03 – Flora the Sweaterist
12/05 – Dreamworld

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s