[BTK] Dawn Casey: Mesék télre

“A varázslat ott van szerte körülöttünk, ha csodára éhesen figyeljük a világot.”


Nem tudom, hogy más is így van-e vele, de engem a karácsony közeledtével mindig elfog a melankólia. A téren már pár napja 0-24-ben mennek a karácsonyi dalok, felgyújtották az ünnepi fényeket, a boltokban állnak a feldíszített fák – és bár mennek megvan a maga hangulata, én egy ideje egyre erősebben érzem, hogy szép-szép, de mégsem az igazi. Hiányzik a mélység, az érzés, a karácsony szelleme, az, amit az ember a filmekben lát, a mindent átszövő meghittség és melegség érzése. Persze az is lehet, hogy csak én vagyok egyre Grincsebb az évek múlásával. Mindenesetre ilyenkor szoktam keresni egy szívmelengető könyvet: tavaly Charlie Mackesy A ​Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló című csodakötete varázsolt el, idén pedig Dawn Casey téli mesegyűjteménye.

A Móra Könyvkiadó által megjelentetett kötetben tizennyolc mese kapott helyet, szó szerint a világ minden tájáról. A történetek között találkozhatunk olyan régi jól ismert darabokkal, mint a “Diótörő” és “A Hókirálynő,” de a mesék nagy része garantáltan az újdonság erejével fog hatni mind a gyerekekre, mind a felnőttekre. Esetleg bizonyos tradicionális mesei elemeket és fordulatokat ismerhetünk fel, de a kötet sokszínűségének hála még ebben a tekintetben is számíthatunk meglepetésekre.

Ahogy arra számítani lehet, a rövid (akár esti mesének is beiktatható) történetek mindegyike valamilyen tanulságot vagy reményteljes üzenetet hordoz magában, legyen az akár az állhatatosság vagy jószívűség fontossága, akár a társak szerepe az ember életében.

A történetek közül nekem “A Jegesmedvekirály” és “A hóleány” volt a két kedvencem, ez utóbbi történet alapján íródott Eowyn Ivey A hóleány (The Snow Child) című regénye, ami az egyik kedvenc téli olvasmányélményem! Külön örömmel töltött el az is, hogy a szerző minden történetet egy-egy rövid bevezetővel indít, ami betekintést nyújt a mesék eredetébe, viszont még ennél is jobban értékeltem a forrásmegjelölést a kötet végén, hiszen ez lehetővé teszi, hogy az olvasó megtalálja a beválogatott mesék különféle változatait és ezáltal elmélyedhessen egy-egy idegen nép folklórjában. A kötet ebben (is) Zalka Csenge Virág mesegyűjteményeire emlékeztetett – azokban is minden esetben lelkiismeretesen felsorolásra kerülnek a felhasznált források.

Utolsóként említem, de talán elsőkét kellett volna, azt a fantasztikus illusztrátori munkát, amit Zanna Goldhawk ebben a kötetben véghez vitt. A borító már maga is hívogató, de ez semmi a könyv belsejében megtalálható rajzokhoz képest. A stilizált rajzok és a színek harmóniája egy végtelenül ízléses és igényes kiadvánnyá teszi a kötetet. Az illusztrátor munkásságába pedig nem túlzás azt állítani, hogy beleszerettem, feltett szándékom megszerezni azt a Grimm mesegyűjtemény kiadást, aminek a borítóját Zanna Goldhawk tervezte.

Úgy gondolom, hogy a Mesék télre tökéletes közös téli olvasmány lehet kisgyermekesek számára, de a mesegyűjtemények felnőtt szerelmeseinek is bátran tudom ajánlani a kötetet.


Könyv adatlap

Megvásárolható
Móra

Molyos adatlap

Kuckózzunk be a kandalló mellé ezzel a szívmelengető mesekönyvvel, és ünnepeljük együtt a tél csodáit! Fedezzük fel a fagyos tájakat, ismerjük meg a havasi tündéreket, a Jegesmedvekirályt és a többi hőst a sok-sok kaland során, amelyek próbára teszik a barátság erejét. Ez a gyönyörűen illusztrált könyv téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról: Észak-Amerikától Szibériáig, Kínától Skóciáig. A díjnyertes szerző, Dawn Casey és a grafikus, Zanna Goldhawk varázslatos könyvet alkottak, amely nemzedékek féltett kincse lesz.

Rating: 5 out of 5.

Író
Dawn Casey

Cím
Mesék télre

Kiadó
Móra

Kiadás éve
2021

Oldalszám
96

Illusztrátor
Zanna Goldhawk

Fordító
Szlukovényi Katalin

ISBN
9789634868262


Blogturné és nyereményjáték

Mostani játékunk során az egyes állomásokon téli könyvekből találhattok egy-egy idézetet. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott példány a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó idézet:

“Fehér kristályok szállingóztak az égből, Zelka kinyújtotta a kezét az ablakon, és hagyta, hogy egy hópihe a tenyerébe szálljon. „Szóval így néz ki”, gondolta, amikor szemügyre vette. Még sosem látott havat. Mások kezében megolvadt volna az apró pehely, de a királylánynak nem volt szíve, így ráérősen nézegethette a szépséges jégcsillagot.”

Állomáslista
Blogturné Klub
11/15 – Veronika’s Reader Feeder
11/17 – Sorok között
11/19 – Nem félünk a könyvektől
11/21 – Utószó
11/23 – Könyv és más
11/25 – Csak olvass!
11/27 – Szaffi polca
11/29 – Flora the Sweaterist


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s