[BTK] Stanisław Lem: Kiberiáda

“Tűrj és várj – mondta amaz -, minden jóra fordul.”


A Móra Klassz sorozat kilencedik köteteként most a sci-fi irodalom egyik kiemelkedő alakjának, a lengyel származású Stanisław Lemnek két novellagyűjteményével (az Amit a robotok mesélnekkel és a címadó Kiberiádával) ismerkedhetünk meg.

Két évvel ezelőtt olvastam először Lemtől, akkor a Pirx pilóta kalandjait, és a Kiberiáda új köntösben való megjelenésekor egyértelmű volt, hogy eljött az ideje egy újabb hasonló olvasmányélménynek. Noha a szerző azonos, a két könyv teljesen eltérő benyomást tett rám. A Pirx pilóta stílusa egyértelműen szépirodalmi, míg a Kiberiáda sokkal inkább egy hibrid műfaj: középkori lovagi történetek, nép- és tündérmesék elemei jelennek a történetekben, melyek hősei immár nem emberek, hanem robotok. A mesei fordulatok miatt ennek a kötetnek szerintem mindenképpen elsősorban a nálam fiatalabb korosztály a célközönsége, de persze ez ne tántorítsa el a potenciális felnőtt olvasókat sem.

Bár ahogy említettem, Lem épít a tradicionális gyermektörténetek kliséire (pl.: ki nyeri el az uralkodó lányának a kezét), ezeket saját céljai szerint át is formálja, hogy teret nyisson a szövegben fellelhető társadalom kritikának. Egyrészt megjelenik az ember, egyfajta különös és veszedelmes vadlény képében, másrészt a középkori királyságokra emlékeztető robottársadalom hűen képezi le azokat a gyengeségeket és gyarlóságokat, amik az emberi társadalmat is jellemzik – Lem így rögtön kettős tükröt tart elénk.

A komoly témák mellett azonban jut hely a kötetben a humornak is; az emberek leírásait többek között kifejezetten szórakoztatónak találtam. Milyen elragadó, amikor nyálkásszemű, kocsonyás lényként írják le a Homosz Antroposzt, azaz a sápadt kétlábút, akinek az ereiben oxigénnek vagy “élenynek” nevezett méreg kering! Vagy milyen kellemes asszociáció a fehér penész? Ezeket olvasva, mégis ki ne lenne büszke rá, hogy embernek született? De a Kiberiáda két mérnöke, Trurl és Klapanciusz sem maradhat le az Amit a robotok mesélnek hőseitől: versengésük és különféle kalandjaik elkerülhetetlenül megmosolyogtatják az olvasót.

Stanisław Lem kötetére bár tagadhatatlanul lehet használni a sci-fi jelzőt, az “egyedülálló” vagy “különleges” megnevezés talán sokkal jobban illik a könyvre: bekategorizálni nehéz, az eredetiségét értékelni könnyű.


Könyv adatlap

Megvásárolható
Móra

Molyos adatlap

A nálunk igen népszerű író könyve a robotok világába visz – erre utal a könyv címe is. Délceg acéllovagok, szerelmes robotkirályfiak, nyikorgó vasremeték, elektronikus boszorkányok, okos és buta, hiú és szeszélyes számítógépek a hősei Stanisław Lem vidám és hátborzongató csúfondáros és poétikus meséinek. Ebben a kibernetikus csodavilágban zsarnok gépkirály csatázik holdbéli elektrosárkánnyal vagy algoritmikus fenevaddal, robotvitézek hajszolják kozmoszszerte a titokzatos, kocsonyás testű sápatagot, akiben az emberre ismerhetünk, s a két tudós robotmérnök varázslatos gépeket épít távoli csillagok királyai és zsiványai számára. Voltaire filozófiai meséinek modern utódai ezek a játékos, ironikus történetek. Tündérmese, legenda, pajzán novella, lovagregény, széphistória vagy pikareszk kaland tarka műfaj-álruhájában, humoros és groteszk ötletek tűzijátékának fényével világítják meg az atomkorszak filozófiai, társadalmi, tudományos és erkölcsi problémáit.

Rating: 4 out of 5.

Író
Stanisław Lem

Cím
Kiberiáda

Eredeti cím
Cyberiada

Kiadó
Móra

Kiadás éve
2021

Oldalszám
432

Fordítók
Murányi Beatrix

ISBN
9789634869245


Blogturné és nyereményjáték

Ismerjük meg közelebbről Stanisław Lem műveit! Minden állomáson találtok egy-egy idézetet a lengyel szerzőtől, a ti dolgotok pedig, hogy a mű címét, ahonnan származik, beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó idézet:

“Ti akartok az óceánnal szót érteni, mikor egymást sem értitek?”

Állomáslista
Blogturné Klub
11.24. Veronika’s Reader Feeder
11.26. Flora the Sweaterist
11.28. Könyv és más


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s