[BTK] G.R.R. Martin: Tuf utazásai

“Az intelligens és hatékony politikus gyakorlatilag ismeretlen faj a galaxisban


Bár George R.R. Martin nevéről valószínűleg először mindenkinek a Trónok harca jut az eszébe, a szerző a sci-fi műfajban is kipróbálta magát. Az Agave kiadónak hála most a Tuf utazásain keresztül Martinnak ezt az oldalát is megismerhetik az olvasók.

Számomra nemcsak a szerző sci-fi írói oldala volt sokáig ismeretlen, hanem a világhírű fantasy sorozata is. Talán épp azért, mert annyira felkapott lett, én múlt évig nem néztem meg a sorozatot és nem kerültek a kezembe a könyvek sem. Viszont amikor találkoztam velük, megfogott G.R.R. Martin stílusa és világalkotása, így kíváncsian vágtam neki a Tuf utazásainak.

Azt mindenképpen érdemes leszögezni, hogy ez a könyv egészen más, mint a Tűz és jég dala sorozat, de ettől függetlenül élvezhető, elgondolkodtató olvasmány. Gyakorlatilag egy novellagyűjteményről van szó, melynek fejezeteit elsősorban Tuf karaktere köti össze. Emellett persze vannak olyan elemei a cselekménynek, amelyek egy korábbi fejezetre építenek, de alapvetően külön-külön sem okoz problémát a történetek megértése.

Haviland Tuf szerintem egy zseniálisan kitalált főszereplő, abban az értelemben, hogy egyszerre imádtam és gyűlöltem. Van a személyiségében valami alapvetően kellemetlen és visszataszító, de közben pedig nehéz nem kedvelni egy olyan karaktert, aki annyira odavan a macskákért, mint ő. Különös stílusa és beszédmódja rengeteg vidám percet szerezhet az olvasónak, szavaival és cselekedeteivel azonban gyakran lehetetlen egyetérteni. Igazi árnyalt, komplex figura – Martin nagyon jó ezek megalkotásában.

A kedvencem mégsem ő volt, hanem a macskák. A szerzőnek tökéletesen sikerült megfognia és ábrázolnia ezeknek a bolondos állatoknak a természetét, jellemük sokszínűségét. Olvasás közben alig vártam, hogy fel-feltűnjön a színen egy-egy cica – egy kicsit olyan érzés volt, mint kincsre találni. Azt persze hozzá kell tenni, hogy ebben a kérdésben nem tudok elfogulatlan lenni, hiszen immár hat éve magam is egy ilyen szőrös jószág szolgálója vagyok.

A kötetnek erőssége továbbá, hogy társadalmilag fontos témákat dolgoz fel, és a bemutatott helyzeteken keresztül önálló és körültekintő gondolkodásra buzdít. Hogy csak egy témát említsek, van olyan fejezet, ami a természetvédelemre koncentrálva azt mutatja be, milyen tragikus következményei lehetnek, ha az ember a saját feje után menve önkényesen beleavatkozik egy terület ökoszisztémájába.

A sci-fi műfajt kedvelőknek mindenképpen ajánlom a kötetet, és azoknak is érdemes kézbe venni, akik kedvelik a szerző más műveit.

Idézetek

Kegyed ostobaságával legfeljebb a rútsága versenyezhetne.

Egy macskáról készült felvétel és egy hús-vér macska azonban bizonyos szempontból két különböző dolog, és mindkettőnek más bánásmódra van szüksége. A felvételeket polcon is lehet tárolni. A macskákat nem.

– Ha – ismételte Haviland Tuf. – Az egyik legproblémásabb szó. Olyan rövid, mégis annyi csalódás és mérgelődés gyökere!


Könyv adatlap

Megvásárolható
Agave

Molyos adatlap

Beleolvasó

Jóval azelőtt, hogy a Trónok harca nemzetközi sikerré vált, George R. R. Martin a kozmoszt mutatta be hű olvasóinak. A Tuf utazásai a bohókás és megnyerő Haviland Tuf, az akaratlan hős története, aki bolygóról bolygóra járva igyekszik helyesen cselekedni.

Haviland Tuf egy tisztes űrkalmár, ráadásul nagy macskarajongó. Hogyan történhetett meg, hogy a világegyetem legalantasabb gonosztevőit megelőzve büszke tulajdonosává vált a Föld legendás Ökomérnöki Alakulata legutolsó maghajójának? Tulajdonképpen nem is fontos, az viszont annál inkább, hogy jó kezekbe került az emberi űr legveszélyesebb fegyvere. Olyan kezekbe, melyek immár ezernyi leírhatatlan lény sejtanyaga felett uralkodnak.

Tuf ezen egyedi felszereléssel lát neki, hogy megoldja a távoli világokat kolonizáló emberek miatt támadt problémákat: ellenséges szörnyek megszállását, párosodásfüggő népességet, egy diktátort, aki kórságok terjesztésével érvényesíti az akaratát… E martalócokkal teli univerzumban a gyarmatosítókat minden esetben csupán Tuf leleményessége és híres becsülete választja el a katasztrófától.

A kötet tartalmazza Janet Aulisio nyolc eredeti és huszonnyolc vadonatúj illusztrációját is.

Rating: 4 out of 5.

Író
George R.R. Martin

Cím
Tuf utazásai

Eredeti cím
Tuf Voyaging

Kiadó
Agave

Kiadás éve
2021

Oldalszám
432

Fordítók
Kőszeghy Anna , Benkő Ferenc , Ballai Mária , Sárpátki Ádám , Molnár Berta Eleonóra

Illusztrátor
Janet Aulisio

ISBN
9789634198567


Blogturné és nyereményjáték

Tuf életében központi szerepet játszanak a macskák, így a nyereményjátéknak is ők állnak most a középpontjában. Mindegyik állomáson találhattok egy macskás idézetet, a feladatotok pedig annyi lenne, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a hozzátartozó szerző nevét és a könyv címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó idézet:

– Te nem jössz?
A macska némán meredt rá.
– Rendben van – mondja Zachary, de nem így gondolja. – Tudsz beszélni, igaz?
– Nem – feleli a macska.

Állomáslista
Blogturné Klub
08.24. Flora the Sweaterist
08.26. Könyv és más
08.28. Utószó


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s