[BTK] Agatha Christie: Szentivánéji krimik

“Szerényebb mértékben Jane nem ellenezte a bűnözést.”


Télen az Adventi krimikkel örvendeztetett meg bennünket a Helikon kiadó, most nyáron pedig a Szentivánéji krimik került fel a könyvesboltok polcaira. Hiába, Agatha Christie minden évszakban tökéletes választás. Én sem tudtam ellenállni neki, hogy a téli novellagyűjteményt követően az újabb kötetet is kézbe vegyem, és ahogy a detektívtörténetek királynőjének esetében várható volt, nem kellett csalódnom.

A kötetben tizenhárom elbeszélés kapott helyet, a legrövidebb csupán négy, míg a leghosszabb majdnem hetven oldal hosszúságú. A novellák nemcsak terjedelmükben, de hangulatukban is nagyban különböznek: a kezdőtörténet áll talán legtávolabb azoknak a műfaji sajátságoknak a megjelenítésétől, amikre egy detektívtörténetnél számítani lehet. Természetesen vannak a kötetben a klasszikus krimi minden elemét felvonultató elbeszélések is, de akadnak olyanok is, amelyekben a baljós hangulat, egyfajta természetfeletti erő jelenléte jellemező.

Az Adventi krimikhez hasonlóan Christie több nyomozója is felbukkan a kötetben, Hercule Poirot és Miss Marple mellett újra találkozhatunk Tommy és Tuppence párosával, Mr Quin-nel és Parker Pyne-nal is. Bár Poirot-t továbbra is a legzseniálisabb figurának tartom, örömmel olvastam ismét olyan történeteket is, amelyekben a kevésbé ismert Christie-karaktereké volt a főszerep.

A novellák közül csak kettőt ismertem már korábban is (“A vérfoltos járda”, “Asztarté szentélye”), a többi mind újdonság volt számomra, aminek nagyon örültem. Az utolsó történet, “A hihetetlen betörés” már hosszánál is fogva is a legrészletesebb, legjobban kidolgozott novella a kötetben, és épp ezért ez is lett az egyik kedvencem. “A maharadzsa smaragdja” az elcserélt ruhadarabokkal pedig Rejtő Jenő történeteit juttatta az eszembe.

Mivel egy krimi esetében semmiképp sem szeretném lelőni a poént, magukról a történetekről csak annyit mondanék még, hogy gyilkossági ügyektől, az elrabláson át a lopásig mindenféle bűnténnyel találkozhatunk a történetekben, és az emberi természet útvesztőiben is bolyonghatunk egyet. Alapvetően nem gondolom, hogy minden egyes történet erősen nyári hangulatú lenne (bár van, ami egy nyaraláson vagy a tengerparton játszódik), de engem ez cseppet sem zavart, hiszen helyette ott volt az Agatha Christie hangulat – és ez már önmagában is tökéletes.

Engem a detektívtörténetek teljesen magukba szippantottak: azt nézegetem épp, hogy melyik regényt kellene legközelebb elolvasnom, na meg gyorsan meg is néztem A tíz kicsi indián / Mert többen nincsenek 1989-es filmadaptációját, most pedig megyek is és elindítom a 2015-ös minisorozatot. AC egyszerűen fantasztikus! Csak ajánlani tudom!

Idézetek

Rendkívül udvarias volt a modora, ugyanakkor az volt a határozott benyomásom, hogy ez az ember a felszín alatt kegyetlen. Jobban megértette velem a spanyol inkvizíciót és az egyéb szörnyűségeket, mint addig bárki.


A gyűjtés volt a hobbija. Gyűjtőlelke volt. Régi csipke, ódon legyezők, antik ékszerek – Marcus Hardmant semmi sem érdekelte, ami közönséges és modern.

Ahogy Hastings is mondja, a holttesteknek megvan az a végzetes szokásuk, hogy folyton előkerülnek.


Könyv adatlap

Megvásárolható
Helikon Kiadó

Molyos adatlap

Nyár… melegszik az idő, és szárba szökken a gonoszság is. Agatha Christie nyomozói ördögi kihívásokkal néznek szembe szerte a világban: Cornwallban, a francia Riviérán, a delphoi templom tövében vagy vidéki úriházakban. Sőt még James Bond is feltűnik ezeken a lapokon… bár ő egy másik James Bond.
Elő a nyugággyal, és élvezzük a csavaros történeteket, a tévútra vezető nyomokat! Ahogy a Biblia írja, Isten felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra. A jókat ebben a kötetben is Miss Marple, Hercule Poirot, Parker Pyne, Mr. Harley Quin, valamint Tommy és Tuppence képviseli.

Rating: 5 out of 5.

Szerző
Agatha Christie

Cím
Szentivánéji krimik

Eredeti cím
Midsummer Mysteries

Kiadó
Helikon

Megjelenés éve
2021

Oldalszám
320

Fordítók
Kállai Tibor, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Sipos Katalin, Prekop Gabriella, Katona Tamás, Kada Júlia

ISBN
9789634797203


Blogturné és nyereményjáték

Játékunkban ezúttal Agatha Christie műveit keressük! Az Szentivánéji krimik oldalain számos híres szereplő bukkan fel az írónő egyéb regényeiből. Az állomásokon található idézetek alapján keressétek meg ezeknek a könyveknek címét és írjátok be a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó idézet:
Modern lakás volt. Modern bútorokkal. A karosszékek kocka alakúak, a támlás székek szögletesek. Az ablakra merőlegesen modern íróasztal, mellette apró termetű, idős férfi. Voltaképpen az ő feje az egyetlen tárgy a szobában, amely nem szögletes. Hanem tojás alakú.

Állomáslista
Blogturné Klub
08.14: Readinspo 
08.16  A Szofisztikált Macska
08.18: Spirit Bliss Sárga könyves út
08.20: Flora the Sweaterist
08.22: Hagyjatok! Olvasok!
08.24: Booktastic Boglinc


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s