[BTK] Dominique Valente: Csillagpaff 1. – Mocsári Füzi és az elveszett kedd

“Gyakorlatiasság teszi a mestert.”


Az a helyzet, hogy az én lelkemnek időről időre szüksége van egy-egy fiataloknak szóló történetre, az ezekre jellemző humorral, kalandokkal és reménnyel. A Csillagpaff első kötetét meglátva pedig biztos voltam benne, hogy ez pont egy ilyen történet, valami, ami egy kicsit elvarázsol és kiszakít a mindennapokból.

Mocsári Füzi varázsképessége a lány nagy bánatára gyakorlatilag eltörpül a többiek képességei mellett: az ő adottsága ugyanis az, hogy képes megtalálni az eltűnt dolgokat. Ez – bár egyértelműen egy hihetetlenül praktikus tulajdonság – nem tűnik elég különlegesnek, és noha sokan veszik örömmel igénybe a lány segítségét, elismerést nem kap érte. Egy nap azonban feltűnik a küszöbön Moreg Vaine, Csillagpaff leghatalmasabb boszorkánya és pont Füzire van szüksége – a keddi napnak ugyanis nyoma veszett.

Egy napot azonban nem lehet csak úgy egy varázsütésre visszahozni, a megkísérlése ugyanis könnyen végződhetne a világ végében. Füzi gyorsan előkapja hát a macskamegjelenésű Oswin koboldot az ágy alól, egy-két aprósággal együtt bevágja egy táskába, és már kész is rá, hogy kövesse Moreget, bárhová is vezesse őket az út. Hogy sikerül-e a kis csapatnak visszaszereznie a keddet és ha igen, milyen áron, számotokra is kiderül majd, ha elolvassátok a könyvet.

A regény fő témái közé tartozik a kirekesztés, a másság megbélyegzése és a saját identitásunk megőrzése. Legyen szó akár a dúló-fúló Oswin koboldról, aki vadul és állhatatosan kijavít mindenkit, aki botor módon macskának nézi, akár a troll-lét követelményeinek meg nem felelő Szerencsétlenség nevű troll lányról, a főszereplő Füziről vagy a sztori egyik főgonoszának számító karakterről, minden szereplő küzd azért, hogy kiteljesedhessen és a környezete úgy fogadja el, ahogy van.

Egy másik érdekes téma az igazság kérdése. Mit akar elrejteni az, aki eltüntette a keddet és vajon miért? Milyen hatással lehet valaki életére, ha igaztalanul megvádolják és bemocskolják a hírnevét? Megéri-e ismerni az igazat, akkor is, ha az fájdalmas? Az igazság kezelésére való képtelenséget pedig mi sem bizonyítja ékesebben, mint hogy az elbeszélőket (például Valahavolt Nolint) nem látják szívesen társaságban, az ilyen emberek ugyanis akaratlanul bele tudnak tekinteni mások emlékeibe és gondolkodás nélkül kimondják amit láttak.

Bár a történet befejezése szomorúbb volt, mint amire számítottam, összességében mégis egy igen szórakoztató kötetről van szó. Nekem külön kedvencem volt Oswin (ki tud ellenállni egy morgós koboldnak?) és Tollas, a naiv felhősárkány.

Egy gyors méltatás erejéig hadd említsem meg Sarah Warburton illusztrátor munkáját is. A rajzok hihetetlenül bájosak és tökéletes vizuális megjelenítései a leírtaknak.

Idézetek

Csak, hogy tudják: minél tovább vitatkozunk itt, annál valószínűbb, hogy a herceg azt fogja hinni, hogy átkutatjuk az alsóneműjét.

Ha csak észreveszek egy embert, rögtön futásnak eredek: ezzel időt nyerek.

Mert én kobold vagyok, és a szörny az ágy alól… Legalábbis valaha az voltam. Most én vagyok a szörny a táskában, ami valóban nem cseng olyan jól.


Könyv adatlap

Megvásárolható
Olvas

Molyos adatlap

Beleolvasó

Mocsári ​Füzi egy boszorkánycsalád legifjabb tagja, és neki jutott a legkisebb varázserő – ugyanis ő csak az elveszett holmikat tudja megtalálni, mint például zoknikat vagy fából készült műfogsorokat… Hasznos, de azért nem kifejezetten izgalmas…

Ám egy szép napon váratlanul megjelenik Füziéknél Csillagpaff legesleghatalmasabb boszorkánya, Moreg Vaine, és a lány segítségét kéri. Egy egész nap – hogy pontosak legyünk: a múlt kedd – eltűnt. Teljesen. Így Füzi és Moreg Vaine veszélyes kalandra indulnak Csillagpaff vad vidékén, hogy megtalálják azt, amit elvesztettek. Azonban ha nem sikerül kideríteniük, hogy mi történhetett a hiányzó nappal, akkor annak az egész királyságra nézve súlyos következményei lesznek, sőt az egész univerzum széthullhat.

Rating: 5 out of 5.

Író
Dominique Valente

Cím
Mocsári Füzi és az elveszett kedd (Csillagpaff 1.)

Eredeti cím
Willow Moss and the Lost Day

Kiadó
Maxim (Delfin könyvek)

Kiadás éve
2021

Oldalszám
302

Fordító
Ipacs Tibor

Illusztrálta
Sarah Warburton

ISBN
9789634992318


Blogturné és nyereményjáték

Mostani történetünk címe Mocsári ​Füzi és az elveszett kedd, de akadnak más regények is, amelyeknek már a címéből sejthető, hogy valami elveszett bennük! A mostani játékban épp ilyen címeket vadászunk: a megadott kulcsszavak segítségével találjátok ki, hogy mely regényekre gondoltunk, és a könyvek címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó kulcsszavak:
Ladydi + Guerrero állam

Állomáslista
Blogturné Klub
11 – Dreamworld
13 – Fanni’s Library
16 – Flora the Sweaterist
18 – Spirit Bliss Sárga könyves út
19 – Csak olvass!
21 – Könyv és más
23 – Sorok között
25 – Hagyjatok! Olvasok!


One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s