[BTK] Michael Robotham: Angyalarc

“Aki bölcs, az sok mindent tud. Akinek jól vág az eszem, az pedig képes úgy tenni, mintha sokat tudna.”


Az Angyalarc méltó folytatása a Cyrus Haven sorozat előző kötetének, a Fulladásnak. Az első részben főként Cyrus háttértörténetét ismerhettük meg, a folytatásban pedig betekintést nyerhetünk Evie múltjába is.

Ahogy azt már az első kötet alapján sejteni lehetett, Angyalarc története nem olyan egyértelmű, mint amilyennek az elsőre tűnik vagy ahogy az a nyomozáshoz kapcsolódó dokumentumokban leírásra került. Milyen ember is volt valójában Terry Boland, akinek a holttestére rátaláltak a házban, ahol a kislány is bujkált, és milyen szerepet játszott Evie sorsának alakulásában? És ki is igazából Evie, a titokzatos Angyalarc?

A regény egyszerre mutatja be az egyén szenvedését és traumáit, valamint a társadalmat átszövő problémákat, kétszínűséget és kegyetlenséget. Evie és Cyrus mellett egyes mellékszereplők sorsába és fájdalmába is betekintést nyerhetünk, de ami kibontakozik a szemünk előtt, az igazából a gonoszság és bűnözés hálója, a mindent megfertőző, mindenhova beférkőző aljasság. Bár az első kötet sem volt egy könnyed történet, az Angyalarcot talán még megterhelőbb olvasni.

Bár a regény olvastatja magát, nem egy könnyed olvasmány. A pedofília, gyermekrablás, kínzás olyan témák, amik miatt az ember hasa görcsbe rándul olvasás közben, mégsem tudja letenni a könyvet, egyrészt mert reméli, hogy a bűnösök minél hamarabb elnyerik méltó büntetésüket, másrészt Robotham stílusa és cselekményvezetése is arra készteti az olvasót, hogy lapozzon még egyet, olvasson el még egy fejezetet.

A kötet felveti a szervezett bűnüldözés hatékonyságának kérdését is, illetve azt a morális dilemmát, miszerint jogos-e az önbíráskodás, ha a rendőrség kudarcot vall, netalán maga is korrupt és a bűnös érdekei szerint cselekszik. Bár egy modern államban nem lehetne helye annak, hogy az ember maga hozzon ítéletet egy másik ember társa felett, a társadalmi szerződés alaptétele lenne, hogy az állam védelmet biztosít. Mivel ez a könyvben nem következik be, az elkövetett bűnök pedig megbocsáthatatlanok, én őszintén bevallom, elégtételt éreztem a befejezést olvasva.

Modern krimi-thriller írók közül Michael Robotham egy olyan szerző, akit mindenképpen ajánlanék a műfaj kedvelőinek.

Idézetek

Hiszek benne, hogy nem szabad gyereket hozni a világra, mert minden emberi élet szenvedéssel és halállal jár

– Egyedülálló férfi vagyok, aki hatalmas vagyont birtokol, vagyis Miss Austen szerint szükségem lenne egy jó feleségre.
– Nem hiszem, hogy Mr. Darcy egyenesen a konzervdobozból ette a paradicsomos babot.

Külső erő behatása hiányában minden test nyugalmi állapotban marad.


Könyv adatlap

Megvásárolható
Líra

Molyos adatlap

Ki valójában Evie Cormac? És mi elől menekül? Evie Cormac élete maga a tökéletesen felépített hazugság. Azóta is kétségbeesetten titkolja a valódi személyazonosságát, hogy az állítólagos elrablóját rejtélyes körülmények között meggyilkolták. Cyrus Haven igazságügyi pszichológus, rendőrségi tanácsadó és Evie barátja a legújabb gyilkossági ügyében a lány múltjával kapcsolatban nem várt nyomra bukkan. Úgy látszik ugyanis, nemcsak ő kutatja megszállottan az igazságot, hanem az áldozatot, egy volt nyomozót sem hagyták nyugodni az egykori esettel kapcsolatos ellentmondások. Minél közelebb kerül Cyrus ahhoz, hogy feltárja a válaszokat Evie sötét titkairól, annál nagyobb veszélynek teszi ki a lányt, akinek ezúttal sem marad más választása, köddé kell válnia. Annyi év után ugyanis még mindig vadásznak rá…

Rating: 4 out of 5.

Író
Michael Robotham

Cím
Angyalarc
368
Eredeti cím
The Thursday Murder Club

Kiadó
General Press

Kiadás éve
2021

Oldalszám
368

Fordító
Fügedi Tímea

ISBN
9789634524953


Blogturné és nyereményjáték

Könyvünk egyik főszereplője, Evie Cormac magatartásproblémái miatt egy szigorúan zárt nevelőintézetben él. A játékban ezúttal olyan filmek címeit keressük, amelyekben a főszereplő fiatalok hasonló intézetbe, vagy akár börtönbe kerültek – hol okkal, hol ok nélkül.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó kép:

Állomáslista
Blogturné Klub
07/13 A Szofisztikált Macska
07/15 Flora the Sweaterist
07/17 Könyv és más


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s