[BTK] Mörk Leonóra: Törött tulipánok

“Aki kinyitja a madárkalitkát, odacsalogatja a szerelmet.”


Holland szakot végzett emberként a borítón lévő gyönyörű tulipán keltette fel a figyelmemet, amikor pedig a fülszövegben elolvastam, hogy a történet Hollandia aranykorának idején játszódik és fontos szerepet kap benne a festészet, már tudtam, hogy ezt a könyvet el kell olvasnom.

Ha már a borító fogott meg először, hadd kezdjem annak a méltatásával. A központi illusztrációnak választott színtöréses tulipán (angolul broken tulip) egyszerre hihetetlenül esztétikus és utal a cselekmény színhelyéül szolgáló Németalföldre, valamint szimbolikus értelmet is hordoz magában. A virág mögött lévő női profil sziluettje nekem különösen tetszik, de igazából az egész kiadvány hihetetlenül igényes, jó kézbe venni.

Bár biztos vagyok benne, hogy sokan fogják szeretni a főszereplő Leentjéhez kapcsolódó romantikus szálat, én alapvetően nem szeretem a romantikus történeteket és ezért kevésbé is kötött le a regény ezen vonulata. A lány Christiaan iránt érzett érzelmeit nem nagyon tudtam hova tenni, ellenben az angol tájépítészt, John Rose-t igazán megkedveltem – kettősük egy kicsit Ashley Wilkes és Rhett Butler személyiségének ellentétére emlékeztetett. A legérdekesebbnek azonban Dorothea kisasszonyt találtam, kíváncsi voltam rá, mit rejthet a barátságtalan viselkedése, milyen titkot hordozhat magában a fiatal nő.

Amivel engem Mörk Leonóra megnyert magának az korabeli viszonyok mesteri ábrázolása. Úgy gondolom, hogy a kötet tökéletes arra, hogy egy közelebb hozza az olvasóhoz a tizenhetedik századi Németalföldet. A szövegben bukkannak fel holland szavak és kifejezések, amelyek mindig mosolyt csaltak az arcomra, a régióra jellemző hajós közlekedés is központi szerepet kapott a történetben, és még egy magyar peregrinus is feltűnik a könyv lapjain. Ezek mellett betekintést nyerhetünk továbbá a tágabb, európai politikai viszonyokba is: többször is utalás esik például a cromwelli Angliára.

A regény másik erőssége a művészet bevonása a történetbe. Egy Hollandia aranykorában játszódó cselekmény esetében talál nem is lenne lehetséges figyelmen kívül hagyni a korszak mestereit és műveiket, a Törött tulipánokban azonban a művészet szinte maga is szereplővé lép elő. Az én kedvenc jeleneteim a regényben egyértelműen a műelemző, egyes szimbólumok jelentését feltáró részek voltak. Legyen szó akár a labirintus vagy a madárház struktúrájának jelképességéről, akár a történetben központi szerepet játszó festményen megbújó szimbólumok jelentéséről, az ezekhez kapcsolódó leírások és párbeszédek érdekfeszítőek és elgondolkodtatóak. Szerintem már önmagukban ezek miatt is érdemes elolvasni a regényt!

Akinek a fantáziáját megmozgatja ez a korszak, annak pedig nagyon ajánlom még Dumas-tól A fekete tulipánt és Susan Vreelandtól A jácintkék ruhás lányt, én mind a kettőt imádtam – akik pedig szeretik a női főszereplős történeteket, azoknak esetleg tetszhet akár a Delfti kék vagy a Leány gyöngy fülbevalóval is.

Idézetek

(…) nem vagyok én fa, nem kell nekem a földbe gyökerezve álldogálnom! Ha nem érzem jól magam valahol, akkor odébb megyek!

Mindig is az volt a jelszavam, hogy aki a maga kertjét ápolja, az nem látja, milyen gyomok nőnek a szomszédainál. Vagy ha látja is, nem törődik velük.

(…) ő az egyetlen, aki eszembe szokta juttatni, hogy lelkem is van.


Könyv adatlap

Megvásárolható
Jaffa

Molyos adatlap

1651, Hollandia. A köztársaság virágkorát éli, hajói bejárják az óceánokat, a világ négy sarkából szállítják haza távoli tájak kincseit. Jant, a fiatal festőt, Rembrandt egyik tanítványát egy gazdag amszterdami kereskedő vidéki udvarházába szólítja a megbízatása. Nem sokkal később azonban váratlanul nyoma vész, és nem marad utána más, mint egy tulipános képekkel teli album, és egy ismeretlen, cinóberruhás fiatal nőt ábrázoló festmény. A hír hallatán a húga, Helena azonnal útra kel a kastélyba, és mialatt megpróbálja kideríteni, mi történt a bátyjával, magával ragadja a ház egyszerre vonzó és nyugtalanító légköre. Miről árulkodik a selyemruhás lány portréja? Mit üzen a kertben épülő labirintus? És mi köze Jan eltűnéséhez az erdélyi magyar diáknak, Gábornak? Miközben a fivére után nyomoz, Helenának arra a kérdésre is választ kell találnia, mit érez iránta egykori gyerekkori játszótársa, Christiaan. Még mindig csak barátságot, vagy viszonozza azt a szenvedélyes szerelmet, amivel ő szereti már régóta a fiút?
A könyv lapjain megelevenedik a Vermeer képeiről ismerős világ, ahol oromzatos téglaházak sorakoznak a csatornák partján, drága tulipánok nyílnak delfti fajanszvázákban, csipke főkötős lányok olvasnak levelet a nyitott ablakon beáradó fényben, de az idilli felszín mögött ijesztő árnyak leselkednek. Szerelem, halál, veszteség, fájdalom, hűtlenség: a Törött tulipánok egy változásokkal teli, izgalmas korszak, egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története.

Rating: 4 out of 5.

Író
Mörk Leonóra

Cím
Törött tulipánok

Kiadó
Jaffa Kiadó

Kiadás éve
2021

Oldalszám
272

ISBN
9789634199236


Blogturné és nyereményjáték

Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk, Jant, a fiatal festőt, Rembrandt egyik tanítványát egy gazdag amszterdami kereskedő vidéki udvarházába szólítja a megbízatása. Nem sokkal később azonban váratlanul nyoma vész, és nem marad utána más, mint egy tulipános képekkel teli album, és egy ismeretlen, cinóberruhás fiatal nőt ábrázoló festmény. A hír hallatán a húga, Helena azonnal útra kel a kastélyba és megpróbálja kideríteni, mi történt a bátyjával. Ebben a játékban Helena segítségére sietünk, ugyanis segítségre van szüksége a testvére felkutatásában. Minden állomáson találtok egy elrejtett tulipán képet. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt bukkantatok rá a képre.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Állomáslista
Blogturné Klub
07.03.: Csak olvass
07.05.: Flora the Sweaterist
07.07.: Könyv és más
07.09.: Kelly és Lupi olvas
07.11.: A Szofisztikált Macska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s