[BTK extra] Veszedelmes ​viszonyok film (1988)

“Nem vagyok a magam ura.”


Ahogy a Laclos regényéről írott értékelésemben már említettem, az 1988-as Veszedelmes viszonyok adaptáció a kedvenc filmjeim egyike. Ez többek között John Malkovich zseniális alakításának köszönhető, a színész ugyanis egyenesen tökéletes Valmont vikomt szerepében.

A könyv elolvasását követően pedig csak még inkább értékelem a filmet. Igaz, az eredeti komplexitásából veszít valamit a történet, egyes nevek megváltoznak (Gercourt-ból például Bastide lett) és a cselekménynek bizonyos elemei is kimaradnak, mégiscsak óriási kreativitás kellett hozzá, hogy egy levélregényt, amiben a kommunikáció nagy része nem szóban, hanem írásban történik sikeresen tudjanak az alkotók adaptálni. Éppen mivel a történet rengeteg jelentőségteljes fordulata és mondata arra épül, hogy a szereplők akár az egymástól való távolság okán, akár a szemtől szemben folytatott nyílt beszélgetés lehetetlensége miatt írni kényszerülnek egymásnak, a film elkészítése során többet kellett “mozgatni” a szereplőket, összehozni őket egy-egy jelenet erejéig, hogy legyen esélyük szóban, személyesen érintkezni egymással.

Természetesen a levélírás és olvasás központi motívum marad a filmben is, de az alkotóknak sikerült megtalálniuk az egyensúlyt az aktív (közvetlenül megjelenített) és passzív (levélolvasós) jelenetek között. Ennek hála egyszerre tudják fenntartani a néző figyelmét, és megőrizni a levélregény sajátos hangulatát.

Míg az egy évvel későbbi (1989-es) Valmont sokkal könnyedebb és inkább a nemek közötti stratégiai hadviselés játékosságát és frivolságát mutatja be, az 1988-as adaptáció hangulata alapvetően komolyabb. A film Valmont és Merteuil márkiné reggeli rutinjával kezdődik: a néző végigkísérheti, hogy veszi fel a két főszereplő azt az álruhát, amit viselve mozog a társadalomban. Mindkettőjüket szolgálók hada ugrálja körül – készülődésükről Shakespeare ismert mondata juthat az eszünkbe: “Színház az egész világ, / És színész benne minden férfi és nő”. Ennek a kezdésnek a párjaként, a történetet keretbe zárva láthatjuk a film végén a márkinét, ahogy a kétszínűségére ráébredt párizsi elit kifütyüli az operából, ő pedig ezt követően hazamegy és lemossa az álarcát.

A film olyan tekintetben teljesen hű Laclos szövegéhez, hogy tökéletesen tükrözi annak hangulatát. A felvételek, a kameraállások, a színvilág, a színészi játék – mind mind azt az érzést adják vissza, amit az ember a regény olvasása közben is érez. Talán a legjelentősebb változás az, hogy Valmont megjelenítése sokkal kevésbé titokzatos, mint a könyvben – egyértelműbb, hogy minden hibája és gazsága ellenére mégiscsak igazán érzett valamit Tourvelné iránt. De ugyanígy árnyalt a márkiné karaktere is: noha nagy a kísértés, hogy az ember az ördögi manipulátort lássa benne, a film vége bebizonyítja, hogy ő is érző ember, éppen ez garantálja a szenvedését (nem betegség és anyagi veszteség a büntetése, mint a könyv végén).

Akár olvastátok már a regényt, akár nem, szerintem mindenképpen érdemes várólistára tennetek az adaptációt és mihamarabb sort kerítenetek rá. Előnyben vannak azok, akik szeretik a kosztümös filmeket! Ha pedig megnézitek a filmet, kíváncsi lennék a véleményetekre – különösképpen a “nem vagyok a magam ura”-jelenet kapcsán 😉Blogturné és nyereményjáték

A Veszedelmes viszonyok levélregény formában íródott, így a mostani játékunk során is levélregények borítójának egy részletét fogjátok megtalálni minden állomáson. A feladat, hogy a borítórészletek alapján megfejtsétek melyik könyvre gondoltunk, és beírjátok a könyv szerzőjét és címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó borítórészlet:

Állomáslista
Blogturné Klub
06.12. Flora the Sweaterist értékelés
06.13. Könyvvilág
06.14. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.16. Flora the Sweaterist állomás
06.18. Csak olvass!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s