[BTK] Pierre Choderlos de Laclos: Veszedelmes ​viszonyok

“Az erény legyen azé, akinek jól áll…”


Jóllehet a Pfeiffer-Malkovich-féle Veszedelmes viszonyok az egyik kedvenc filmem, és már régóta terveztem, hogy elolvasom az alapjául szolgáló levélregényt, végül csak most sikerült rá sort kerítsek, amikor a Menő Könyvek jóvoltából újra megjelent a kötet.

A kiadó nyilatkozata 1784-ből és a szerkesztő bevezetője máris egy olyan ellentmondást fogalmaznak meg, ami rögvest érdekessé teszi a könyvet: Laclos azt állítja, hogy ez nem egy irodalmi mű, csupán valós személyek levelezéseinek nyomtatásban való kiadása – míg a kiadó a kor erkölcseire hivatkozva abbéli gyanújának ad hangot, hogy a szerkesztő valótlant állít és mindez csak a képzeletének a szüleménye kell legyen. Mind a két fél kijelentéseiben van némi igazság: a kiadónak igaza van abban, hogy a szerkesztő valójában a szerző, Laclos pedig kora erkölcseit mutatja be olyan őszinteséggel, hogy akár valós személyek is lehetnének a regény főszereplői.

A kötet az emberi erkölcsről és erkölcstelenségről szól, azokról a “veszedelmes viszonyokról” és hatalmi játszmákról, amelyek teljesen átszövik a korabeli társadalmat. A mű két sötét alakja Merteuil márkiné és Valmont vikomt, akik élvezettel játszanak az emberekkel és használják fel őket saját szórakozásukra. Noha a történet szövevényes, cselekménye két nő bukására fókuszál: az egyik a zárdából frissen kikerült, fiatal és naiv Cécile Volanges; a másik az erényes és férjezett Tourvelné. Valmont és a márkiné mesteri manipulátorok, tökéletesen tudják, mikor és kinek milyen arcukat kell mutassák, és ami különösen veszélyessé teszi őket az az, hogy az emberi érzelmek nekik annyit sem jelentenek, mint egy győztes hadvezérnek a győzelem érdekében feláldozott közkatonák élete. Bátran és vakmerően játszanak, hol a szórakozás, hol a bosszú érdekében.

Gátlástalanságuk és ravaszságuk teszi ezt a két szereplőt a Veszedelmes viszonyok legérdekesebb szereplőivé, és az ő levelezésük volt az( abból is különösen a Valmont által írott levelek) amit a legszórakoztatóbb volt olvasni. A többi szereplő levelezését is tanulságos volt olvasni, és a történet teljességének megismeréséhez elengedhetetlen ismerni az ő gondolataikat és nézőpontjukat is, de Trouvelné, Cécile és a többi karakter sokkal inkább sakk figurák Valmont és Merteuilné játszmájában, mint tudatosan cselekvő emberek. Ők akaratlanul kerülnek bele egy olyan játékba, aminek a szabályait még csak nem is értik.

Laclos megjelenítette kora társadalmának problémáit, és bár könyve megjelenésekor óriási szenzációnak számított, később erkölcstelennek bélyegezték és betiltották. A kötet veszélye azonban semmiképp sem az, hogy megrontja az erkölcsöket, hiszen épp ezek lazaságáról rántja le a leplet. A szerző nem öncélúan mutatja be a romlottságot, hanem egy kritikus szemével; nem követendő példának állítja az olvasóközönség elé a szereplők intrikáit, hanem elítélendő viselkedésformaként.

A levelekben rengeteg irodalmi utalás szerepel, ezek közül egyet emelnék ki, amelynek a történet szempontjából óriási jelentsége van, bár biztos vagyok benne, hogy korunk olvasói közül sokan elsiklanak majd az említett cím felett. Tourvelné a történet egy pontján egy Clarisse nevű könyvet olvas, ez pedig alighanem Samual Richardon Clarissájára utal. Az 1748-ban megjelent levélregény az erényes Clarissa Harlowe és a feslett erkölcsű Robert Lovelace történetét meséli el, ami könnyen párhuzamba állítható Tourvelné és Valmont kapcsolatával.

Örömmel olvastam a Örkény Istvánnak a regényhez írott utószavát is, ez történelmi és irodalmi szempontból is rengeteg érdekes információt tartalmaz. Az én egyik kedvencem az a tény, hogy Laclos tábornok 1800-ban találkozott Stendhallal, aki akkor még Beyle zászlósként szolgált a seregben.

A levélregény műfajából adódóan terjengős és kissé szentimentális, de mindenképpen ajánlom azoknak, akik szeretik a 18-19. századi klasszikus irodalmat és akik szeretnének betekintést nyerni egy korábbi század embereinek életébe.

Idézetek

Ön sem tagadja kettőnk barátságát; de milyen barát az, aki néma szemlélője a másik szenvedéseinek, és hűvös közönnyel tekint le rá?

Örülhet, hogy nem marad több időm a veszekedésre – de csak mert sietek!

Minek kihívni a viharok haragját? Mire jó tengerre szállni akkor, amikor a víz színén hajóroncsok hánykolódnak? És kivel?


Könyv adatlap

Megvásárolható
Líra

Molyos adatlap

Ezt a regényt sokáig sem nyomtatni, sem árusítani nem lehetett. A múlt században tiltott gyümölccsé vált ez a nagyszerű, őszinte könyv a kor hálószobáinak, titkos budoárjainak történéseiről, amelyben férfiak és nők cselszövései, praktikái állnak. Az udvarlások és szövevényes testi-lelki kapcsolatok előterében mindvégig ott van a legyőzhetetlen Erósz.

Laclos az arisztokrácia erkölcstelen életét vette célba. A francia irodalom e világhírű alkotása Örkény István kitűnő fordításában jelenik meg

Rating: 5 out of 5.

Író
Choderlos de Laclos

Cím
Veszedelmes ​viszonyok

Eredeti cím
Les liaisons dangereuses

Kiadó
Menő Könyvek

Kiadás éve
2021

Oldalszám
536

Fordító
Örkény István

ISBN
9789634039693


Blogturné és nyereményjáték

A Veszedelmes viszonyok levélregény formában íródott, így a mostani játékunk során is levélregények borítójának egy részletét fogjátok megtalálni minden állomáson. A feladat, hogy a borítórészletek alapján megfejtsétek melyik könyvre gondoltunk, és beírjátok a könyv szerzőjét és címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó borítórészlet:

Állomáslista
Blogturné Klub
06.12. Flora the Sweaterist értékelés
06.13. Könyvvilág
06.14. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.16. Flora the Sweaterist állomás
06.18. Csak olvass!


One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s