[BTK] Guillaume Musso: Most!

“Senkiben nem bízhatsz meg, Arthur! Világos?”


Musso legújabb magyarul megjelent regénye, a Most! erős felütéssel indít. Arthurnak, a történet főszereplőjének, egy gyerekkori emlékét osztja meg velünk elsőként az író: apja bátorítja a kisfiút, hogy ugorjon csak le az ágy tetejéről, ő majd elkapja. A kisfiú ugrik és kemény lecke árán tanulja meg, hogy senkiben sem szabad megbíznia. Ez az indítás rögtön eszembe juttatta St. Aubyn Patrick Melrose sorozatát, ami egy csodálatos, de lelkileg igencsak megterhelő olvasmány. A könyvet elolvasva azonban a kezdés teljesen átértékelődött bennem: nemcsak Arthur, de az olvasó számára is egy figyelmeztetés. Musso ismét hihetetlenül elegáns megoldáshoz folyamodik, visszatekintve azonban nem is lehetne egyértelműbb, hogy óva int attól, hogy minden szavát készpénznek vegyük. Az olvasás varázsának noha alapvető eleme a hitetlenség felfüggesztése, regényírónk történeteinek esetében érdemes megőrizni egy kis egészséges bizalmatlanságot, mert semmi sem az, aminek látszik.

Arthur Costello története leginkább olyan, mint egy klasszikus tündérmese. Ahogy az új feleség A kékszakállú herceg várában, főszereplőnk sem tud ellenállni az ismeretlen és a tiltott kísértésének, és belép egy ajtón, ami 24 évre teljesen megváltoztatja az életét. Onnantól kezdve ugyanis 24 éven keresztül csak egyetlen napot élhet. Ebbe a röpke 24×24 órába kell belesűrítse fiatalságának éveit. A férfi kétségbeesésében nagyapja, Sullivan, keresésére indul, azt remélve, hogy ő majd segíteni tud neki megtörni az “átkot”.

Emellett megjelenik egy szerelmi szál is a történetben, de a kapcsolat kibontakozását természetesen nem könnyíti meg, hogy főszereplőnk váratlanul tűnik el és bukkan fel térben és időben ugrálva. Erről persze rögtön beugorhat mindenkinek (még talán azoknak is, akik hozzám hasonlóan sem a regényt nem olvasták, sem a filmet nem látták) Az időutazó felesége.

Már a két korábban olvasott Musso-kötet (Az írók titkos élete, A párizsi apartman) kapcsán is méltattam a szerző azon tehetségét, hogy mesterien, tökéletes érzékkel keveri a fikciót és a valóságot, úgy mosva el a kettő közötti határvonalat, hogy az átmenet a kettő között teljesen természetesnek és magától értetődőnek hat. Itt most a regény egy központi allegóriára épül, és az utolsó fejezeteket olvasva válik majd teljesen egyértelművé, mi minek is felel meg a történetben.

A Most! üzenete világos, ugyanazt mondja, mint az ókori költő, Horatius: carpe diem – élj a mának; legyél jelen a saját életedben. A kötetben elhangzó kínai bölcsességre, miszerint “két életed van, és a második akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egyszer élsz”, a regény tételmondataként tekinthetünk. Ez a lényeg, ez az üzenet. Életed végén nem az fog számítani, hogy hány évet éltél, hanem hogy az évek alatt mennyire éltél: értelmes életet éltél-e, minőségi időt töltöttél-e azokkal, akik fontosak a számodra – vagy csak céltalanul sodródtál az idő folyamában.

Musso regénye kellemes olvasmány, humor is van benne, de ha az ember az utolsó oldal elolvasása után nem gondolkozik el komolyan az életén, akkor szerintem nem jól olvasta a könyvet – vagy, jobb esetben, máris olyan gazdag, értékes életet él, idő pazarlás nélkül, amiért csak csodálni lehet.

Idézetek

Egy régi kínai bölcsesség: két életed van, és a második akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egyszer élsz.

Én vagyok a köddé vált férfi. Akinek nincs jövője. Aki felbukkan, aztán eltűnik. Aki falja az életet, de nem tud ígérni semmit. Akinek gyorsan kell élnie és minden napja hullámvasút.

Ejnye, Arthur! Olyan a hajad, mint a szénaboglya. Jó, jó, ugrálsz az időben, de azért még adhatnál a megjelenésedre…


Könyv adatlap

Megvásárolható
Park Kiadó

Molyos adatlap

Lisa és Arthur évente egyszer találkoznak. Arthur mégis egész életében őt keresi. Lisa pedig csak őrá vár.Lisa álma, hogy színésznő legyen. Egy manhattani bárban dolgozik, hogy fizetni tudja művészeti tanulmányait. Egy este megismerkedik Arthur Costellóval, a fiatal orvossal. Azonnal érzik, hogy egy nyelvet beszélnek. Lisa bármire kész, hogy lenyűgözze a férfit. A város könyörtelen útvesztőjében mindent kockára tesz érte. Arthur azonban más, mint a többiek. Hamarosan felfedi Lisa előtt a szörnyű titkot, ami szerelmük útjába áll.

Rating: 5 out of 5.

Író
Guillaume Musso

Cím
Most!

Eredeti cím
L’Instant Present

Kiadó
Park

Kiadás éve
2021

Oldalszám
280

Fordító
Sárközy Éva

ISBN
9789633557198


Blogturné és nyereményjáték

Mivel Musso ezen történetében központi szerepe van a világítótoronynak, játékunkban most az állomásokon megadott idézetek alapján olyan könyvek szerzőit kell megadjátok nekünk válaszként, amelyeknek a címében szerepel a világítótorony szó. A feladatotok tehát annyi lesz, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott idézethez tartozó író nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó állat:

tulajdonképp csak arra kell erő
hogy elhidd
ez a rádnehezedő
sziklakő
egy mozdulattal elgörgethető

s már érik benned az a mozdulat

Állomáslista
Blogturné Klub
06.01. Flora the Sweaterist
06.03. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.04. Readinspo
06.07. Könyv és más
06.09. Booktastic Boglinc


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s