[BTK] David Attenborough: Élet a Földön

“Új állatfajt felfedezni nem különösebben nehéz dolog.”


A Park Könyvkiadónak hála David Attenborough egyik alapműve, az Élet a Földön végre ismét elérhető a könyvesboltokban, mégpedig gyönyörű, hívogató új kiadásban. A könyv korábbi megjelenése óta szerzett természettudományos ismeretek és kutatások fényében átdolgozott és kiegészített kötetben az élővilág történetét ismerhetik meg olvasók, a kezdettől egészen napjainkig.

David Attenborough minden írásának és filmjének az az erőssége, hogy nem csupán tudást ad át: egyszerűen árad belőle a természet iránti végtelen tisztelet és szeretet. Az csodás felvételek mellett az Attenborough-t átjáró lelkesedés az, ami megnyeri az olvasót vagy a nézőt; az ő személyének varázsa és hitelessége az, ami miatt gondolkodás nélkül is tudja az ember, hogy érdemes elolvasni egy újabb kötetét vagy megnézni egy frissen megjelent filmjét.

Sokat beszélnek arról, mi kellene kötelező irodalom legyen az iskolákban — én úgy gondolom, hogy a környezetismeret és a biológia óra keretein belül kellene Attenborough természetfilmjeiből kötelezően levetíteni néhány epizódot. Az én generációm természetkedvelő tagjai számára Attenborough bácsi olyan, mint egy közös nagypapa, aki elképesztő és lélegzetelállító természeti csodákról mesél, egyszerre megkapó és nyugalmat sugárzó stílusban. Csodás lenne, ha a fiatalabb generációk számára is ő lenne az élővilág mesemondója!

A kötet nagyon jól van összerakva, struktúrájának és a szerző stílusának hála a leírtak könnyen követhetők és értelmezhetők laikusok számára is. Attenborough az első oldaltól megragadja az olvasó figyelmét és mesterien kalauzolja végig az evolúció egyes szakaszain. Bár a kötetben rengeteg érdekesség és figyelemre méltó tény kerül említésre, én két “szereplőt” emelnék ki, akik engem különösen megfogtak. Az egyik a tupaia vagy mókuscickány (képekért katt ide), ami minden kétséget kizáróan az egyik legtündéribb kis emlősállat és valóban a mókus és a cickány tökéletes elegye. A másik lenyűgöző állat a vándor- vagy más néven nomádhangya. Ezek a hangyák nem építenek bolyt, hanem zsákmány után kutatva folyamatosan vándorolnak, és a szerző szavaival élve “az erdők legrettegettebb és leghosszabb életű ragadozói közé tartozó szuperorganizmusok”.

Külön említést érdemelnek a fejezetnyitó és -záró rajzok, amelyek kivétel nélkül a neves természettudós, Charles Darwin műveiben megtalálható illusztrációk vagy azok részleteinek reprodukciói. Emellett természetesen nem szabad szó nélkül elmenni a kötetben szereplő csodás fényképek mellett sem, ezek minőségének és színgazdagságának, valamint a megörökített jeleneteknek hála az ember tényleg úgy érezheti, mintha az érintetlen természetbe repítették volna és maga is személyesen láthatná a fotókon szereplő állatokat.

A kötetet mindenképpen csak ajánlani tudom: azoknak, akik még csak most ismerkednek David Attenborough-val, és azoknak is, akik már korábban olvasták az Élet a Földönt.

Idézetek

Kevés sivárabb hely létezik a Földön, mint egy vulkán közvetlen környezete a kitörés után.

A pókok udvarlási szertartásai szédítően kifinomultak és változatosak.

A fajok nem változhatatlanok és nem örökkévalók.


Könyv adatlap

Megvásárolható
Park Kiadó

Molyos adatlap

A BBC televíziós sorozatához hasonlóan, amelyen alapul, a kötet nem hagyományos természetrajzot nyújt, hanem inkább a természet történetét kísérli meg bemutatni. Az élet egész színes kavalkádját felvonultatja, lehetőleg a ma élő állatokra és növényekre építve, s drámájának szereplőit a mai földi élet teljes skálájából válogatva eleveníti meg színpadán 3500 millió év történetét.

David Attenborough mind a könyvvel, mind a televíziós sorozattal világsikert aratott. A kötet maradandó emléket állít az egyik legnagyratörőbb vállalkozásnak az angol televíziózás egész történetében, s egyben alapvető bevezetés a természet világának megismeréséhez.

Rating: 5 out of 5.

Író
David Attenborough

Cím
Élet a Földön

Eredeti cím
Life on Earth

Kiadó
Park

Kiadás éve
2021

Oldalszám
434

Fordító
Makovecz Benjamin

ISBN
9789633556221


Blogturné és nyereményjáték

Mivel az Élet a Földön rengeteg állatot mutat be, jelenlegi játékunkban olyan élőlények után fogunk kutatni, akiket a kihalt fajok listáján tartunk nyilván, mégis annyira érdekesek, hogy megérdemlik, hogy foglalkozzunk velük. Nincs más dolgotok, mint a képek alapján felkutatni ezeket az állatokat, s a nevüket beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó állat:

Állomáslista
Blogturné Klub
05.28. Booktastic Boglinc
05.30. Flora the Sweaterist
06.01. Dreamworld blog
06.03. Könyv és más
06.05. Spirit Bliss
06.07. Readinspo


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s