[BTK] Lucy Strange: A kastély szelleme

“A múlt kétségkívül megmondja, honnan jöttél, de azt nem tudja elárulni, hogy ki vagy. Hogy valójában ki vagy, az csak tőled függ.”


Lucy Strange harmadik regénye, A kastély szelleme méltó folytatása az írónő munkásságának: lenyűgöző finomsággal ötvözi az angol kultúra klasszikus elemeit az ifjúsági regények jellemző vonásaival és így egy olyan története hozott létre, amely tökéletes kedvcsináló lehet a fiatalabb korosztálynak ahhoz, hogy később kézbe vegyék az angol irodalom remekeit is.

Ez a történet az 1899 és 1900-as évek fordulóján játszódik az angol Tóvidéken (Lake District), és középpontjában a tizenkét éves Lady Agatha Asquith áll. A kislány “apja”, Gosswater grófjának halálát követően el kell hagyja az addig otthonának tekintett Gosswater Hallt, a cím és birtok örököse ugyanis fellibbent egy dokumentumot, mely szerint Agatha nem a gróf gyermeke. A lány el kell költözzön igazi apjához, a libatenyésztő Thomas Waltershöz, és bár lassanként megszereti az elsőre mogorvának tűnő férfit, túl sok kérdés maradt megválaszolatlan, túl sok a rejtély, és túlságosan fájdalmas volt az otthonától való elszakadás — Aggie tehát úgy dönt, ki kell derítse az igazságot, meg kell ismernie a saját történetét.

A regény narrátora maga Agatha, így közvetlenül lehetünk tanúi azt őt irányító érzelmeknek, társai lehetünk a nyomozásban és együtt döbbenhetünk rá az igazságra. Természetesen a gyermeki elbeszélő miatt a regény nyelvezete valamivel egyszerűbb, de ettől függetlenül választékos és kifinomult. Egyszerűsége nem igénytelenség vagy a szöveg “lesüllyesztése” a fiatalok szintjére, nem leereszkedő egyszerűség, hanem egy fajta figyelmesség, amiben visszatükröződik az írónő tanári tapasztalata: egy érdekfeszítő történetet mesél el, de oly módon, hogy ne a szöveg bonyolultsága kösse le az olvasót, aki így nyugodtan elmerülhet a könyv világában. De azért nem buzdít lustaságra sem a kötet; akad benne latin családi mottó (In Aeternum Fidelis) és maga a Gosswater név is kétértelmű — a goss ugyanis utalhat libára (goose) és szellemre (ghost) is.

Én imádom az angol irodalmat, az egyetemen is többek között azt tanultam és van egy külön könyvespolcom, amin ott sorakoznak a 18. és 19. századi klasszikusok és a mára már többé-kevésbé feledésbe merült remekművek. Bár sok ilyen regényt olvastam, még többnek láttam már az adaptációját – és azt kell mondanom, hogy Lucy Strange-nek tökéletesen sikerült feldolgoznia azokat az elemeket, amik a romantikus irodalomban felbukkannak. Már maga a történet hátteréül szolgálóTóvidék is a romantikus költőket idézi, hiszen Wordsworth, Coleridge és Southey neve elválaszthatatlanul összefügg a régióval, de itt töltötte a gyermekkorának nyarait a népszerű gyermekkönyvíró és -illusztrátor Beatrix Potter is. A Szellemlány ablakban feltűnő sápadt arca az Üvöltő szelek Cathyjét juttathatja az eszünkbe, de az egész könyv hangulata, témái (törvényes örökös, halott kedves) és helyszínei (vidéki uradalom, temető) olyan írók műveire reflektálnak, mint a Brontë nővérek vagy Daphne du Maurier.

Mindehhez még hozzáadódik Agatha, Thomas és az árva Bryn szerethetősége, Susan a makacs ámde ragaszkodó liba, elveszett ékkövek, egy családi legenda — hát kell ennél több?


Könyv adatlap

Megvásárolható
Lira

Molyos adatlap

Beleolvasó

Az angol tóvidéken járunk 1899-ben. A tizenkét éves Agatha, a grófi Asquith család leszármazottja egy nap nemcsak az édesapját, hanem minden mást is elveszít: az otthonát, a vagyonát, a személyiségét. El kell hagynia a kastélyt, Gosswater Hallt, hogy egy kis, tóparti házban lakjon egy idegennel, akit apjának mondanak.
Aggie elhatározza, hogy kideríti, ki is ő valójában, ám nem ő az egyetlen, aki ki akarja deríteni az igazságot. Az év utolsó napján, mikor éjfélt üt az óra, egy rejtélyes árnyalak tűnik fel a múltból, és nem tűnik el addig, míg fel nem tárul a múlt sötét rejtélye…
A nagy sikerű A fülemüleerdő titka és A világítótorony legendája szerzőjének új könyve.

Rating: 5 out of 5.

Író
Lucy Strange

Cím
A kastély szelleme

Eredeti cím
The Ghost of Gosswater

Kiadó
Manó Könyvek

Kiadás éve
2021

Oldalszám
328

Fordító
Ruff Orsolya

ISBN
9789634039228


Blogturné és nyereményjáték

Mivel a történetben fontos szerepet játszik egy szellem, az állomásokon olyan filmekből találtok jeleneteket, ahol szintén előfordulnak szellemek. Megfejtésként a Rafflecopter megfelelő sorába a szellemes filmek címeit kell beírnotok.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó kép:

Állomáslista
Blogturné Klub
02.20 Olvasónapló
02.21 Readinspo
02.22 Flora the Sweaterist
02.23 Zakkant olvas
02.24 A szofisztikált macska
02.25 Csak olvass!
02.26 Könyv és másLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s