[BTK] Charlie Mackesy: A ​Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

A legnagyobb téveszme – mondta a Vakond-, hogy az életnek tökéletesnek kell lennie.


Ha választanom kellene egyetlen könyvet a polcomról, amit jó szívvel ajánlanék bárkinek, Charlie Mackesy A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló című kötetére esne a választásom. Ez a kedves kis kötet meg tudja lágyítani a legkeményebb szívet és a mosolyt csal az ember arcára, legyen akármilyen rossz a kedve – egyszerűen csak magához öleli az olvasót és eltölti a szeretettség érzésével.

A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló nem egy mesekönyv, hanem egy olyan gazdagon illusztrált kiadvány, amiben rövid párbeszédek és gondolatok találhatóak, akár nevezhetjük ezeket bölcsességeknek is. A lényegük és bájuk abban rejlik, hogy hihetetlenül egyszerűek, mégis megállásra késztetik az olvasót. A mindennapokban megszokott rohanást és a világ zavaros komplexitását megakasztva Mackesy egy-egy illusztrációja vagy sora képes emlékeztetni az embert arra, hogy milyen egyszerű is valójában minden, ha az ember szíve tiszta és ha minden nehézség ellenére töretlen derűvel tekint a jövőbe. A “derű” kétségkívül a kötet egyik kulcsszava, és engem éppen az fogott meg benne, hogy nem egyfajta erőszakos, kommersz optimizmust áraszt magából, hanem csendes derűt és békességet.

Ez a hangulat olyasmi, amit bár sokan próbálhatnak megteremteni akár a könyvük, akár más művészeti alkotásuk által, csak keveseknek sikerül valóban visszaadni. A posztjaiból kiindulva Charlie Mackesy titka szerintem abban rejlik, hogy ő tényleg ahhoz a manapság sajnos ritka emberfajtához tartozik, akit tiszta szívűnek neveznek. Különösen megható az a szokása, hogy a A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló egy-egy kötetét egyedivé teszi, beleír plusz gondolatokat, kiszínez egyes fekete-fehér illusztrációkat, mond otthagyja valahol a könyvet, hogy egy járókelő vagy éppen egy buszra váró ember megtalálhassa. Ő egy ilyen apró, de kedves gesztussal próbálja megszépíteni egy ismeretlen napját – és ez a fajta mentalitás tükröződik vissza a kötetben.

A cím is ugyanezt a megkapó, egyszerű közvetlenséget adja vissza, és rögtön elárulja, hogy ki a kötet négy szereplője. A kisfiú, a vakond, a róka és a ló karaktere egyszerre egyedi és idézi fel Milne Micimackóját is: mesének tűnhet mind a kettő, de a fiú és az állatok kalandjain és beszélgetésein keresztül komoly, az emberi létet alapvetően meghatározó és befolyásoló kérdések kerülnek a felszínre. Ehhez társulnak a meseszép illusztrációk, amelyeknek stílusa és színvilága tovább hangsúlyozza a kötet mondanivalóját.

Befejezésképpen még szólnék pár szót a magyar kiadással kapcsolatban. Bevallom, amikor először megláttam, hogy lefordítják és itthon is kiadják a könyvet, elfogott az aggódás: az eredeti angol kiadás annyira szép és igényes, a kézzel írott szöveg hangulata, a lapok és a borító textúrája – egyszerűen tökéletes. Éppen ezért féltem, hogy a magyar kiadás vajon mennyire marad majd hű az eredeti koncepcióhoz, ezért kellemes meglepetésként ért, hogy a kiadvány – attól eltekintve, hogy maga a szöveg fordításban szerepel a kötetben – egy az egyben megegyezik az eredeti angol nyelvű verzióval.


Könyv adatlap

A ​közkedvelt brit illusztrátorból lett modern mesemondó könyve az élet nagy kérdéseire keresi a választ. Minden korosztály számára szolgál mondanivalóval. A kötetet száz színes, illetve fekete-fehér rajz díszíti.

Charlie Mackesy kötetéből inspirációt és reményt meríthetünk a nehéz időkben. Gyönyörűen illusztrált könyvének négy szereplője van: a Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló, akik között különös barátság szövődik, és együtt fedezik fel az élet megrendítő igazságait.

Ebben a lélekmelengető, finom szellemességgel átszőtt kézírásos kötetben Mackesy legnépszerűbb illusztrációi mellett (mint például a Segítség, amit több mint egymilliószor osztottak meg a világhálón) új, eddig sehol sem látott alkotásai is megtalálhatók. Modern klasszikus született, a hangja megidézi a Micimackó és a Taót, Az alkimistát és a The Giving Treet (Az adakozó fa). A lenyűgöző szépségű kötet mélyreható gondolatai a jövő generációi számára is kincset érnek.

Rating: 5 out of 5.

Író
Charlie Mackesy

Cím
A ​Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

Eredeti cím
The ​Boy, the Mole, the Fox and the Horse

Kiadó
Könyvmolyképző

Kiadás éve
2020

Oldalszám
128

Fordító
Fazekas Sándor

ISBN
9789634578406


Blogturné és nyereményjáték

Charlie Mackesy könyve tele van afroizmákkal, azaz olyan olyan tömör, szellemes mondásokkal melyek röviden is örökérvényű igazságokat mondanak el. Mostani játékunkban ezért ilyen híres afroizmákat és szállóigéket gyűjtöttünk össze, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy kitaláljátok, és megírjátok a Rafflecopter dobozban, hogy kitől származnak a megadott idézetek.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó idézet:

A szeretet éppoly problémátlan, mint egy jármű. Csak az a kérdés: ki vezeti, ki utazik és merre visz az út.

Állomáslista
Blogturné Klub
01. 28. Utószó
01. 30. Flora the Sweaterist
02. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 03. Utószó extra
02. 05. Hagyjatok! Olvasok!
02. 07. Könyv és másLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s