[BTK] Agatha Christie: Adventi krimik

(…) minden képmutatás nélkül beismerem, hogy nagy ember vagyok. Szokatlan mértékben jellemző rám a rend, a módszer, a pszichológia. Egyszóval: Hercule Poirot vagyok!


A karácsony előtti időszak nálam egy ideje úgy néz ki, hogy novemberben elkap az ünnepi hangulat és lelkesedés, beszerzem az ajándékokat, aztán ahogy közeledünk december vége felé, lassan, de biztosan eluralkodik rajtam a Grincs-énem és a pokolba kívánom az egészet. Ez idén sincs másképp sajnos, már csak túl szeretnék lenni az egészen, hogy aztán visszazökkenjen megint minden a rendes kerékvágásba. Ennek ellenére azért motoszkált bennem a vágy, hogy megnézzek, elolvassak valamilyen karácsonyi történetet: nemrég Virággal (a Never Let Me Go bloggerével) újranéztük a Poirot karácsonyát David Suchet-vel a főszerepben, a hétvégén pedig a Helikon kiadónál frissen megjelent karácsonyi krimi gyűjtemény társaságában töltöttem el pár kellemes órát.

Az Adventi krimik számomra tökéletes választás volt, mert a gyönyörű borítónak és a télvíz idején játszódó novelláknak hála megvan a télies, havas karácsonyi hangulata, mégsem árad a kötetből az a fajta erőszakos ünnepi hangulat, ami mostanában úton-útfélen szembejön az emberrel. A kötet bevezetőjéül Agatha Christie egyik saját karácsonyi visszaemlékezése szolgál, ezt pedig tizenkét hosszabb-rövidebb történet követi, ezek nagyrészt valóban az ünnepi időszak ideje alatt – vagy legalábbis télen – játszódnak, vagy egy ilyenkor elkövetett bűntényt idéznek fel bennük a szereplők.

A novellagyűjteményben felbukkannak olyan közkedvelt szereplők, mint Hercule Poirot, Hastings kapitány, és Miss Marple, de mellettük a kevésbé ismert Christie-detektívek (Tommy és Tuppence, Mr. Parker Pyne, Mr. Quin) is megcsillogtatják a nyomozói képességeiket. Arra, hogy éppen melyik detektív lesz az adott novella főhőse a fejezet kezdőlapjának tetején lévő ikonból már a történet elolvasása előtt következtethetünk. A kötetben a változatos szereplőgárda ellenére azért Poirot viszi a prímet, ő a tizenkettőből öt történetben is megjelenik. Az én esetemben ez mindenképp a kiadvány javára írható, ugyanis az elragadó kis bajuszos belga az egyik kedvenc irodalmi alakom.

A esetek között több olyan is volt, amivel más novelláskötetekben már találkoztam, de mivel ezeket a történeteket is régebben olvastam, általában csak egy halvány sejtésem volt róla, hogy kire is lehet gyanakodni. A korábban nem ismert fejezetek kellemes meglepetésként szolgáltak, ahogy a fentebb már említett Parker Pyne és Mr. Quin karaktere is, róluk ugyanis ezt megelőzően mégcsak nem is hallottam. Az újdonság varázsa ellenére mégis a Hercule Poirot-novellák voltak a kedvenceim – Poirot, Hastings és Japp hármasa egy nagyon jól működő, gyakran mulattató trió, és mivel ők valóban kiforrott karakterek, könnyebben és gyorsabban lehetett kapcsolódni hozzájuk, mint az ismeretlen nyomozókhoz, akiket így első olvasásra nem találtam annyira egyedinek és szerethetőnek, mint a belga detektívet vagy Miss Marple-t.

Agatha Christie nemcsak a regényeivel, hanem ezekkel a novelláival is bebizonyítja, hogy méltán nevezik a krimi királynőjének. Emberismeretének hála párját ritkító precizitással ábrázolja az emberi gyarlóságot, jellegzetes stílusa, a cselekmény logikus struktúrája, és az éppen a megfelelő helyen beszúrt humoros vagy éppen szarkasztikus mondatok pedig gördülékennyé teszik az olvasást.

Ha valaki az ünnepi készülődés közben már nagyon szeretne egy jó krimit olvasni, de úgy érzi, hogy nem jut rá ideje, hogy belemerüljön egy regényhosszúságú történetbe, akkor az Adventi krimik tökéletes választás lehet, hiszen egy-egy fejezetre még a rengeteg tennivaló között is időt tud szakítani az ember.

Idézetek

De mondja csak, Hastings kapitány, hol hagyta kis barátját?
– Ágyban fekszik, influenzás.
– Tényleg? Sajnálattal hallom. Akkor maga most kicsit úgy érzi itt magát, mint a szekér ló nélkül, igaz?

De a pénz, amelyet az ember egy tollvonással szerez, hihetetlen, szerencsés véletlen folytán, az éppen olyan, mint amikor a gyerek kap hat pennyt, és azt mondják neki, ez a tiéd, arra költheted, amire csak akarod.

Senki meg nem mondta volna, hogy amikor Abel közrendőr éppen nincs szolgálatban, hosszú félórácskákat csevegnek át Mrs. Harmonnan arról, vajon a rózsabokrok trágyázására a szerves trágya alkalmasabb-e, avagy a csontliszt.


Könyv adatlap

Megvásárolható
Helikon Kiadó

Molyos adatlap

Egy bögre forró tea, egy puha takaró és egy kötetre való Agatha Christie-novella. Mi más kell még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák?

Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató… Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Agatha Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál…

Rating: 4.5 out of 5.

Író
Agatha Christie

Cím
Adventi krimik

Eredeti cím
Midwinter Murder

Kiadó
Helikon Kiadó

Kiadás éve
2020

Oldalszám
304

ISBN
9789634795360

Fordították
Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Katona Tamás, Prekop Gabriella, Sipos Katalin


Blogturné és nyereményjáték

Játékunkban ezúttal Agatha Christie műveit keressük! Az Adventi krimik oldalain számos híres szereplő bukkan fel az írónő egyéb regényeiből. Az állomásokon található idézetek alapján keressétek meg ezeknek a könyveknek címét és írjátok be a Rafflecopter dobozba.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó idézet:

Igen kevés ám a boldog ember. Nagyon meglepődne, ha megtudná, milyen kevesen vannak.

Állomáslista
Blogturné Klub
12.20: Flora the Sweaterist
12.21: Readinspo
12.22: Spirit Bliss Sárga könyves út
12.23: Booktastic Boglinc
12.24: A Szofisztikált Macska
12.28: Hagyjatok! Olvasok!

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s