[BTK] Kálmán Jenő: Sicc a hóban

“Sicc autót vett, de a kocsi
vén, kimustrált, ócska holmi,
és makacs is, mit egy öszvér,
indulásnál meg kell tolni.”


Hogy az én lelkemnek mennyire kellett ez a kis csobbanás a gyermekkor gondtalan éveinek emlékébe! Kicsiként sok időt töltöttem a nagyszüleimnél, és bár nekik hála rengeteg különféle könyvvel és íróval ismerkedtem meg, ezek között kiemelkedő helyet foglaltak el a Sicc-kötetek. Kálmán Jenő történetei egyértelműen a gyermekkorom szerves részét képezték, és ahogy lehetőségünk adódott turnézni a könyvekkel, meg is ragadtam az alkalmat, hogy egy kicsit felelevenítsem a múltat.

A Sicc a hóban kilenc rövid, rímbe szedett történetet tartalmaz, melyek közül négy esetében valóban egy havas, téli időszak szolgál főszereplőnk kalandjainak hátteréül. Ezeknek a fejezeteknek a során kiderül, miért is nem érdemes hazavinni egy hóembert, hogy kell jegesmedvét fogni, síugróversenyt nyerni, és megmutatkozik a Siccben rejlő télapó figura is. Egy másik történetben felbukkan az én egyik régi nagy kedvencem, Róka Rudi is, illetve a kötet tartalmazza az alább megtekinthető meganimált fejezet eredetijét is. (A videót mindenkinek ajánlom, ilyen formában ha lehet, még szórakoztatóbb a történet 😉 )

Olvasás közben egész sok jelenet ismerős volt számomra, de érdekes, hogy mennyire elhalványult az emlékeimben Sicc személyisége. Ha Sven Nordqvist Finduszát cserfesnek és nyughatatlannak neveztem, akkor Siccre egyértelműen azt mondhatom, hogy minden lében kanál. Igaz, az esetek többségében a jó szándék vezérli, mégis mókás, ahogy ügybuzgóságával a legkülönfélébb helyzetekbe keveri bele magát. Ez mesehősként egy elsőrangú, szórakoztató figurává teszi, de azért a való életben inkább nem szeretnék vele összefutni.

Kálmán Jenő meséje, játékos rímei és Tankó Béla szerethető, színes rajzai tökéletes párost alkotnak, és a kötetet emiatt szerintem gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetik, utóbbiaknak (ha gyermekként már találkoztak Siccel) a nosztalgia-faktor is biztosan hozzájárul majd az kellemes olvasmányélményhez.


Könyv adatlap

Sicc télen sem rest a csínytevésre; a Jégmezőkről szállít jegesmedvét az állatkertbe, megnyeri a nagy síugróversenyt, leleplezi Szarka Dénest, és persze Róka Rudi sem menekülhet furfangos cselvetése elől.


Rating: 5 out of 5.

Író
Kálmán Jenő

Cím
Sicc a hóban

Kiadó
Móra Könyvkiadó

Kiadás éve
2020

Oldalszám
48

ISBN
9789634866657

Illusztrátor
Tankó Béla


Blogturné és nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban további híres, könyves macskák nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, amelyen macska szerepel, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a szerző nevét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

Figyelem! A nyereménykönyvet csak magyarországi címre postázzuk! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó kép:

Állomáslista
Blogturné Klub
12.10. Spirit Bliss Sárga könyves út
12.11. Nem félünk a könyvektől!
12.12. Flora the Sweaterist
12.13. Könyv és más
12.14. Hagyjatok! Olvasok!Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s