[BTK] Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

“Nincs itthon semmi ennivalónk, csak répa, nincs se süteményünk, se halunk, se karácsonyfánk, és a tűzifa is mindjárt elfogy, és biztos ajándékot sem kapunk!”


Bár Sven Nordqvist mindegyik Pettson és Findusz-történetét szeretem, a Pettson karácsonya különösen szívet melengető kötet, és tökéletesen érvényesül benne az idős bácsi és a szeleburdi macska párosa. Findusz kirobbanó lelkesedéssel várja az karácsonyt, már állítaná fel a fát, szinte érzi az ünnepi lakoma ízét a szájában, Pettsonnak azonban először el kell intéznie a kötelességeit: el kell lapátolnia a havat, és fenyőgallyakat kell gyűjtsön a lépcsőre. De ez utóbbi tevékenység közben Pettson balesetet szenved és nem tud ráállni a lábára – úgy néz ki, a karácsonyi készülődésnek ezzel lőttek.

Az idős ember úgy néz ki, először hajlandó beletörődni, hogy nem lesz fájuk és nem esznek majd ünnepi finomságokat, de akik már ismerik Findusz mentalitását, azok sejthetik hogy ő aztán nem fogadja el ilyen könnyedén, hogy a karácsony nem lesz az igazi. Nem akar krumplit meg répát enni az ünnepen, sonkát akar, meg halat és virslit – és szeretne egy karácsonyfát. Pettson pedig végül csak nem bírja tétlenül nézni, hogy a kismacskája búslakodik, így neki áll, hogy saját maga készítsen egy fát. A szomszédoknak hála pedig szerencsére ennivalójuk is akad, így végül semmi sem áll az ünneplés útjába.

Bár a történet alapja az, hogy milyen tárgyi dolgok, karácsonyfa, ételek segítenek megteremteni az ünnepi hangulatot, és hogy ezeknek a hiánya micsoda űrt képes hagyni maga után, az igazi tanulság az, hogy mennyire fontos ebben az időszakban (is) egymás megsegítése, a másikra való odafigyelés. Ez az üzenet az, ami miatt a mese a szórakoztató jelenetek mellett is megható és komoly tud lenni, és noha én sokkal inkább vagyok Grincs, mintsem egy lelkes karácsony-rajongó, ez a történet még az én szőrös szívemet is megmelengette.

Ahogy a korábban olvasott Pettson és Findusz kötetek (1, 2, 3) esetében is, itt is az illusztrációk voltak a kedvenceim. Sven Nordqvist igazi mestere a különféle szereplők megjelenítésének és annak, hogy a képeken alkalmazott színekkel megteremtse a kívánt hangulatot. A történet elolvasása után többször is fel-fellapoztam a könyvet csak azért, hogy nézegessem még egy kicsit az illusztrációkat, különösképpen Findusz mókás arckifejezéseit – ezek garantáltan felvidítják az embert.

Nordqvist történeteit egyaránt ajánlom kicsiknek és nagyoknak, a Pettson karácsonya pedig tökéletesen illik a fa alá is 😉


Könyv adatlap

Végre megenyhült egy kicsit az idő, és Pettson meg a kandúrja immár nyugodtan készülhetnek a karácsonyra: kivághatják a fenyőfát, elmehetnek bevásárolni és megsüthetik kedvenc mézesüket. Ám mindehhez először el kell takarítaniuk a havat az udvarról, sőt az öreg még néhány gallyat is tenni szeretne a lépcsőre. El is indulnak, hogy gyűjtsenek egy nagy rakásra valót az erdőben, de Pettsont ekkor hirtelen olyan rémes baleset éri, hogy alig bírj a megmozdítani a lábát. Lehet, hogy semmi nem lesz az ünneplésből?


Rating: 5 out of 5.

Író és illusztrátor
Sven Nordqvist

Cím
Pettson karácsonya

Kiadó
General Press

Kiadás éve
2020

Oldalszám
24

ISBN
9789634522133

Fordító
Csépányi Zsuzsanna


Blogturné és nyereményjáték

Ti is várjátok a karácsonyt, akárcsak Findusz? A játékunk során szeretnénk, ha egy kicsit már most ráhangolódnátok az ünnepre, és megírnátok nekünk, hogy mik a karácsonyi kedvenceitek. A dolgotok csak annyi lenne, hogy válaszoljatok az állomásokon található kérdésekre, és válaszaitokat beírjátok a Raffelcopter doboz megfelelő helyére.

Figyelem! A nyereménykönyvet csak magyarországi címre postázzuk! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó kérdés:

Mi a legjobb karácsonyi emléketek?

Állomáslista
Blogturné Klub
Nov. 15. Never Let Me Go
Nov. 17. Veronika’s Reader Feeder
Nov. 19. Könyv és más
Nov. 21. Flora the SweateristOne Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s