[BTK] Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

“Azt mondják, ez az év legszebb időszaka – gondolja. – De nekem olyan rosszkedvem van.”


Corinne Giampaglia karácsonyi mesekönyvénél – mint az illusztrált gyerekkönyvek esetében egyre gyakrabban – elsősorban a rajzok stílusa keltette fel a figyelmemet. A kemény borítós könyv fedőlapján lévő Ella és a medve párosa egy végtelenül finom, harmonikus, egyértelműen kellemes hangulatot teremtő kép, ami már messziről hívogatja a potenciális olvasót.

Az illusztrációk azok, amik miatt a könyvet kicsit és nagyok is egyaránt élvezhetik, felnőttként pedig különösen jó érzés elidőzni egy-egy képnél. Giampaglia éles kontúrokat nem alkalmazó stílusa és a téli, karácsonyi színek azt a fajta komfortérzést keltik az emberben, mint egy bögre jó meleg kakaó a kandalló mellett egy jeges téli estén. A képek egyerűen csak boldogsággal töltik el azt, aki rájuk néz. Ella a finom vonásaival és aranyhajával olyan, mint egy angyal vagy egy tündér (az egyik oldalon pont úgy is bukkan ki mögüle egy növény levele, mintha kis tündérszárnyai lennének), lehetetlen is lenne nem szeretni. Az ő karakterének vizuális megjelenítése mellett csodálatos a házak és az állatok ábrázolása is, nekem ezek nagy kedvenceim lettek a könyvben.

Számomra a szöveges formában elbeszélt történet ez esetben másodlagos volt, úgy éreztem, az illusztrációk magukért beszélnek, képesek szavak nélkül is megteremteni a történetet. Ennek ellenére mindenképp érdekes a mese is, hiszen Ellán az ünnep közeledtével erőt vesz a rosszkedv, és hiába próbálja felvidítani magát, csak nem jár sikerrel. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én ezzel nagyon együtt tudtam érezni: a rövidülő nappalok és a borús időjárás miatti sötétség már önmagában elég lehet ahhoz, hogy az embert elfogja a búskomorság, de valamiért a karácsony közeledtével nálam ez csak egyre hangsúlyosabbá válik (kivéve, amikor épp ajándékot vásárolok, az lelkesít). Ella esetében hamar ki is derül, hogy mi a baj – a kislány teljesen elbizonytalanodott, nem tudja, hisz-e még egyáltalán a karácsonyban.

A mese szövegezése és a cselekménye egyszerű, kisgyermekek számára is könnyen követhető, és a főszereplő kezdeti kételyei ellenére a végkifejlet mesekönyvhöz illően reményteljes és pozitív. Aki pedig szeret sütögetni, annak érdekes lehet még az ínycsiklandozónak tűnő narancsos-fahéjas keksz receptje is – mi még nem próbáltuk ki, de már tervben van 🙂

Az Ella és a téli varázs valóban egy varázslatos könyv, és kisgyermekeseknek (valamit a gyönyörű illusztrációk szerelmeseinek) szerintem mindenképpen érdemes beszerezniük.


Könyv adatlap

A kicsi Ella messze északon él, egy hegyi falucskában, ahol mindig fehér hó borítja a házak piros tetejét. Közeleg a Karácsony, a kislány családja feldíszíti a házat, ám Ella szomorú, úgy érzi, az ünnep varázsa eltűnt. Elérkezik a Szenteste, és miközben mindenki vidáman készülődik, a kislány kisurran a kertbe…


Rating: 4.5 out of 5.

Író és illusztrátor
Corinne Giampaglia

Cím
Ella és a téli varázs

Kiadó
Manó Könyvek

Kiadás éve
2020

Oldalszám
40

ISBN
9789634038849

Fordító
Todero Anna


Blogturné és nyereményjáték

Mostani játékunkban ismert karácsonyi mesekönyveket idézünk fel, méghozzá úgy hogy a borítójuk egy-egy részletét mutatjuk meg nektek. A ti feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, mely mesekönyvhöz tartozik a borítórészlet, és ezt beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A nyereménykönyvet csak magyarországi címre postázzuk! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó borítórészlet:

Állomáslista
Blogturné Klub
11.16. Spirit Bliss Sárga könyves út
11.18. Flora the Sweaterist
11.20. Utószó
11.22. Csak olvass!
11.24. Könyv és más
11.26. Veronika’s Reader Feeder
11.28. ReadinspoOne Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s