Benyák Zoltán: Képtelen történet

“Itt pusztulunk a maga sekélyes képzeletének peremén!”


Benyák Zoltán legújabb regénye már az alapkoncepciónál megnyert magának: a főszereplő egy olyan író, aki szó szerint a történeteiben, a saját maga által megalkotott világban él. Az egykor sikeres Max visszavonult a maga elefántcsonttornyába, és ott próbálná folytatni az írást, de csak nem akar sikeredni a dolog. Amikor először találkozunk vele, éppen az egyik teremtménye, egy Félix nevű beszélő vízköpő-madár tesz neki szemrehányást a világban fennálló állapotokért. Már ez az első jelenet azonnal beszippantja az olvasót, annyira abszurd és olyan mesterien érvényesül benne az önirónia és önreflexió. Az író és a kőmadár dialógusa közben pedig betoppan egy tíz év körüli kislány, Moira, akinek köszönhetően Max kénytelen kimerészkedni a toronyból és szembenézi önmagával és a világgal, amit teremtett.

Nagyon tetszett, ahogy a szerző az írói folyamatokat megjelenítette a műben. Max képtelen világában felbukkannak többek között olyan elemek és szimbólumok, amiket gyermekkori emlékképek ihlettek (például a drótszamár), és olyan traumatikus helyszínek is visszaköszönnek a történetben, mint az iskola – de a valósághoz képest minden átalakul, egyes jellegzetességek előtérbe kerülnek, átértékelődnek. A világot benépesítő emberek és lények is a valós és fiktív halmazok metszetének szülöttei; van olyan szereplő, akit Max gyakorlatilag átment a kitalált világba, így adva neki örök életet, és van, aki úgy jelenik meg, mint egy rémálomba illő gonosz figura, torzultan, külső megjelenésében idomulva a benne rejlő sötétséghez.

Akár kiadásra, akár csak az íróasztalfiókjának ír az ember, aki valaha vetett már papírra történetet, vagy éppen csak eljátszott egy történet gondolatával, és megismerkedett a szereplőkkel, akiket kitalált – aki átélt már valami ilyesmit, az szerintem azonnal és automatikusan képes azonosulni Max karakterével. És vajon ki ne akart volna még soha visszavonulni a maga által megalkotott kis világba, hogy ott elrejtőzzön a realitás, a valós gondok és nyomasztó problémák elől? Max példája azonban óvatosságra int: az író sem bír korlátlan hatalommal, a világa és a szereplői képesek rá, hogy saját kezükbe vegyék az irányítást.

A regényt azonban nemcsak a témája, hanem a szerkezete és stílusa is vonzóvá teszi. A fejezetek során az akciódús és humoros jelenetek tökéletes időzítéssel váltakoznak a komolyabb hangvételű, az írói és emberi kötelességeket, esetleg morális kérdéseket felvető részekkel; az elbeszélői stílus pedig olvasmányos, egyaránt élvezhető fiatalok és kevésbé fiatalok számára is.

Noha a borító hangulata és stílusa elsőre egy ifjúsági regény benyomását keltheti, és a könyvet akár 10-12 éves kortól is a gyerekek kezébe lehet adni, én sokkal inkább ajánlanám felnőtteknek. A feldolgozott témákat szerintem felnőtt fejjel jobban, mélyebben át tudja érezni az ember, és a saját tapasztalatait, életének történéseit könnyebben össze tudja kapcsolni a regénybeli eseményekkel. Max visszavonulása a mesevilágba pedig tanulságként szolgálhat mindenki számára, aki akár a saját álomvilágába menekül, akár a munkájába, vagy valami másba: nem szabad minden kapcsolatot megszakítani a valódi világgal és a hús-vér emberekkel sem, szükség van egy kiskapura, ami összeköti az embert a valósággal.

A Képtelen történetben a címhez hűen sok képtelen dolog megy végbe, de Benyák Zoltán sikerül formát adjon a képtelenségeknek, annyira jól kezeli a történéseket és szövi a mese fonalát, hogy végül minden értelmet nyer. Nagyon örülök, hogy ezen a köteten keresztül ismerhettem meg a szerző nevét és stílusát – tökéletes kezdet, és már alig várom a folytatást!

Idézetek

– A normálisak? – vonta fel a szemöldökét a történetíró.
– Tudja, akik nem olyanok, mint maga.

Szóval a szereplőnek múltja van. Az formálja olyanná, amilyennek éppen a történetben látod. Életnének minden egyes napja, a csalódásai, az örömei, a megpróbáltatásai. Ezernyi nappal és éjszaka milliónyi perce. A mesemondónak pedig alig pár oldala van mindezt megmutatni. Ki kell választania a legjellemzőbbeket, legmeghatározóbbakat. Ja! És azokat, amik nem untatják halálra az olvasót.

Sosem volt jó társas érintkezésben. A kritikusok szerint ez látszott is a papírra vetett párbeszédein.


Könyv adatlap

Max történeteket ír. Különlegeseket, vicceseket, fantasztikusakat. Ez a munkája, és jól csinálja. Olyan jól, hogy észre sem veszi, a meséiben él. Egy olyan világban, ahol a történetei veszik körbe: hősök, fura lények, vad tájak. Ám egy napon bekopogtat az egyik szereplője, egy szemtelen kislány, és arra kéri, segítsen megtalálni az egyik történetben elveszett holmiját. Max belemegy a dologba. A lánnyal az oldalán kilép biztonságos tornyából, és a kalandok rögtön elsodorják. Egyenesen a szörnyek, legendák, gonosz tervet szövő szereplők világába.

Benyák Zoltán páratlan fantáziával alkotta meg új regényét. Újra átélhetjük az Alíz csodaországban, vagy Óz, a nagy varázsló élményét. Lehetünk gyerekek, elengedhetjük a fantáziánk, együtt nevethetünk, aggódhatunk hőseinkért a Képtelen történet minden egyes oldalán.


Rating: 5 out of 5.

Író
Benyák Zoltán

Cím
Képtelen történet

Kiadó
Főnix Könyvműhely

Kiadás éve
2020

Oldalszám
256

ISBN
9786155999307


Blogturné és nyereményjáték

Benyák Zoltán regényeinek első mondatait találhatod minden állomáson. A feladatod kitalálni a regény címét, amelyben szerepel a feladvány, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A nyereménykönyvet csak magyarországi címre postázzuk! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó első mondat:

Szeptember tizenhetedikén különös idegen érkezett Szent Kron szigetére.

Állomáslista
Blogturné Klub
10.31. Spirit Bliss – Sárga könyves út
11.02. Kelly és Lupi olvas
11.04. Flora the Sweaterist
11.06. Spirit Bliss – Sárga könyves út – Interjú
11.08. Utószó
11.10. Hagyjatok! Olvasok!One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s