[BTK] Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány

“Nyerhetsz magadnak egy kis időt… ha megcsókolod a szamaram fenekét. Minden csókért egy évet adok neked.


A BTK-sokkal még júliusban turnéztunk Zalka Csenge Virág előző, az Év Gyerekkönyve-díjat nyert kötetével, a Ribizli a világ végénnel (az arról írott értékelésem ITT olvasható). Engem már az a könyv is megnyert magának, de – ha egyáltalán lehetséges – A kalóz királylány legalább kétszer annyira tetszett! Míg a Ribizli esetében régi magyar népmesék voltak összegyűjtve, ebben a kötetben a mesemondó nemzetközi népmeséket dolgozott fel.

Ha mesekönyvet veszek a kezembe, akkor általában az első dolgom, hogy gyönyörködök egyet az illusztrációkban, és most sem tettem másképp. Annál is inkább, mivel Herbszt László rajzain az ember örömmel pihenteti a szemét, annyira kellemes a színviláguk és a stílusuk; a teljes oldalas képek egyértelműen a szövött kilimek stilizált mintázatait idézik. Ezek közül a strasbourgi katedrális rózsaablakát és bélletes kapuját ábrázoló illusztráció volt a kedvencem, ennek a részletgazdagsága egyszerűen bámulatos és tökéletesen átadja a gótikus építmény eleganciáját.

A kötetbe beválogatott történetek ezúttal is gondos figyelemmel lettek kiválasztva és feldolgozva, erről árulkodik nemcsak a mesék szövege, hanem a részletes bibliográfia is. Egy-egy fejezetnél, ahol nagyon tetszett a történet, gyorsan lapoztam is hátra, hogy megnézzem, milyen források szolgáltak a mese alapjául, és több könyvcímet is feljegyeztem magamnak. A nemzetközi mesék átdolgozása során természetesen rengeteget számít, hogy a mesegyűjtő tiszteletben tartja-e az adott szövegben felbukkanó kulturális elemeket (és az utószóban említett német gyűjtővel ellentétben nem fordítja az afrikai mesék sakálját következetesen rókának, csak mert a saját kultúrája szerint az tűnik logikusnak) – ebben a kötetben ez a fajta tiszteletteljes megközelítés tökéletesen érvényesül, ami az én szememben hatalmas pluszpont.

A mesékben ezúttal is fontos szerepet játszanak és előtérbe kerülnek a női alakok, a fejezetek többségében ők a főszereplők, de a férfi karakterek sem törpülnek el mellettük: mindkét nem képviselői között akadnak talpraesett, okos, érzőszívű emberek, akiket példaként lehet állítani a gyermekek (és a felnőttek) elé is. Különösen megkapóak azok a történetek, amelyekben a női és férfi főszereplő összefognak és együttes erővel viszik véghez azokat a hősies vagy éppen hétköznapibb tetteket, amelyek elvezetik őket a boldog befejezéshez.

A kötetben visszatérő tanulság az, hogy az uralkodáshoz két intelligens emberre van szükség, akik támogatják egymást, a király és a királyné egyenlőek, ugyanolyan joguk van a döntéshozatalra. Nagyon tetszett emellett az a mese, amelyben a trónörököst azért kosarazza ki először a leány, akit megkér, mert a férfinak nincsen semmilyen mestersége, a visszautasított királyfi pedig ezt követően veszi a fáradságot, hogy kitanuljon egyet. A történetekben rejlő tanulságok azonban nem teszik szárazzá a szöveget, az olvasónak gyakran adódik lehetősége elmosolyodni, például a fakanállal hadonászó anyókát elképzelve, vagy amikor a királyfi megcsókolja a szamár fenekét, abban a hitben, hogy így távol tarthatja magától a halált.

A kalóz királylány egy olyan mesegyűjtemény, amit nyugodt szívvel tudok ajánlani kicsiknek és nagyoknak, lányoknak és fiúknak egyaránt. A mesék egy kicsit közelebb hozzák hozzánk más népek kultúráját, és biztosan állíthatom, hogy mindenki fog találni a könyvben olyan történetet, ami a kedvére való, amiből okulhat vagy ami elszórakoztatja.

Idézetek

Akkor dönts majd róla, megkéred-e a kezét, amikor már tudod, milyen szíve van!

Mpunia egyszer még megemlítette, hogy pálmaszagot érez, de Ngomba erre sírva fakadt, és megvádolta a szörnyet, hogy nem is szereti, ha olyan szörnyű dolgokat állít, hogy neki pálmabűze van.

Telt, múlt az idő, és férj és feleség mélyen, őszintén egymásba szerettek.


Könyv adatlap

2020-ban dr. Zalka Csenge Virág kapta az Év Gyerekkönyv írója díjat a Ribizli a világ végén című mesegyűjteményért. A kalóz királylány a díjnyertes könyv párja. Az első kötet – alcíme szerint – Régi magyar népmesék mai gyerekeknek, a mostani pedig a világ minden tájáról gyűjt össze és mesél újra történeteket merész lányokról, megértő fiúkról és más, a közhelyeken túlmutató, izgalmas figurákról.

A szerző gyakorló mesemondó, így a hagyományos történeteket a mai közönség érdeklődésének megfelelően válogatja és fogalmazza újra közérthető és szerethetően mai nyelven. Eközben megőrzi és továbbadja a mesék eredeti cselekményét, fontos kérdéseit és évszázadokon át őrzött, ma is elgondolkodtató, változatos kincseit.

Rating: 5 out of 5.

Író
Zalka Csenge Virág

Cím
A kalóz királylány

Kiadó
Móra Kiadó

Kiadás éve
2020

Oldalszám
208

Illusztrátor
Herbszt László

ISBN
9789634866497


Blogturné és nyereményjáték

Játékunk során az egyes állomásokon egy-egy olyan ország zászlaját találjátok, amelynek meséje bekerült a válogatásba. A feladat az, hogy kitaláljátok, hogy melyik országra gondoltunk, és a helyes megoldást beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó zászló:

Állomáslista
Blogturné Klub
10.07. Veronika’s Reader Feeder
10.09. Könyv és más
10.11. Flora the Sweaterist
10.13. Spirit Bliss Sárga könyves út

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s