Patrick Süskind: A ​parfüm

“Nos, tehát az egész királyság legeslegbűzösebb helyén született meg 1738. július 17-én Jean-Baptiste Grenouille.”


A parfüm egy megkerülhetetlen cím a német irodalom terén, mégis bár erről a Süskind-regényről hallottam először, mire a kezembe került már olvastam a Sommer úr történetét és A mélység kényszerét is. Bár A parfümről hallottam korábban is, az összes lényegi információ, ami a tudatomban volt a könyvet illetően annyi volt, hogy központi szerepe van benne az illatoknak és a gyilkosságnak. Mivel a szerzőtől már olvastam és akkor sem csalódtam, megelőlegeztem most is a bizalmat, és nem olvastam el előre sem a fülszöveget, sem véleményeket a regényről.

Így majdnem teljes tudatlansággal ugrottam fejest a történetbe, és már az elején kellemes meglepetésként fogadott, hogy a cselekmény a 18. században játszódik. Valamiért egy modern történetre számítottam, de a klasszikus kedvenceimet idéző tér és idő bemutatása azonnal megnyert a történetnek. Süskind egyike azoknak a kortárs szerzőknek, akik képesek anélkül bemutatni egy elmúlt kort, hogy ráerőltetnék az új keletű normákat és morális értékeket; úgy mutat tükröt és fogalmaz meg egy megrendítő és elgondolkodtató társadalom kritikát, hogy annak mondanivalója ugyanúgy érvényes a regénybeli korra és jelenre vonatkoztatva is. Hátborzongató a történet? Igen. Abszurd és horrorisztikus? Abszolút! De nem a főszereplő figurája és az őt kísérő borzalmak azok, amik miatt a hideg szaladgált a hátamon, hanem a felismerés, hogy mennyire emberiek azok a gyengeségek és bűnök, amiket Süskind bemutat.

A parfüm nem azért arathatott nemzetközi sikert, mert a szerző mesterien mutatja be egy sorozatgyilkosság történetét, hanem azért, mert az oldalain az emberi gyarlóságok minden elképzelhető fajtája és formája felbukkan: az érzéketlenség, a babonás félelemből táplálkozó kegyetlenség, a kapzsiság, mások kihasználása, megvezethetőség – és igen, mások életének a kioltása is. Süskind tökéletes érzékkel tudja ezeket bemutatni, és jól ért ahhoz, hogy egyszerre keltsen szánalmat és undort az olvasóban.

Ebben a bűntől és kicsinyességtől bűzlő társadalomban a főszereplő Grenouille karakterét már születésének körülményei predesztinálják: anyjának sokadik fattyú gyermeke, nem is kellett volna életben maradjon. Bár a szeretetlen csecsemő elsőre együttérzést kelt az olvasóban, Grenouille alakja elég hamar megkapja a szerzőtől a kullancs hasonlatot, és a főszereplőnk valóban egy élősködő – egyértelműen egy antihős. Maga a neve is békát jelent franciául, és a vele asszociált élőlények (kullancs, baktérium, pók) általában inkább viszolygást, mint pozitív érzelmeket keltenek az emberben. Akivel kapcsolatba kerül, annak mintha megmérgezné a sorsát, mintha kiszívná belőle az életet; és bár gyakran használják ki őt magát is, valahogy mindig mégis ő kerül ki “győztesen” a találkozásból.

Bár Grenouille szerencsétlensége és nyomorúsága miatt engem néha Szméagol és Gollum kettősségére emlékeztetett, a szereplő mégis inkább olyan, mintha a Gonosz megtestesülése lenne, aki az emberek közé vegyülve igyekszik uralni őket. Ezt a lehetséges biblikus értelmezést erősíti az a jelenet is, amelyben Grenouille gondolatban teremteni kezd: a szöveg szóhasználata egyértelműen utal a bibliai teremtéstörténetre.

A regény legrendhagyóbb aspektusa kétségkívül a szagok és illatok beillesztése a történetbe. A főszereplő egész élete és lénye a szaglás köré épül fel, illatokat követ és illatokat teremt, és másságát saját szagának teljes hiánya határozza meg. Az érzékelés ezen területének beemelése a regénybe egy teljesen újszerű látásmódot és kreatív történetmesélést tett lehetővé, és noha a látás és hallás mellett a szaglás általában kissé háttérbe szorul, érdekes volt szembesülni azzal, hogy mégis milyen fontos szerepet játszhat az életünkben.

Süskind egyértelműen kortárs irodalom egyik nagymestere – legalább egy könyvét kötelezően ajánlanám mindenkinek!

Idézetek

Madame Gaillard még harmincéves sem volt, de már leélte az életét. Külseje megfelelt a korának, mégis, sokkal, de sokkal idősebbnek látszott – néha olyan volt, mint egy kislány múmiája. A lelke pedig már rég halott volt.

Eddig mindig azt hitte, hogy általában a világ nyomasztja. De nem a világ nyomasztotta, hanem az emberek. A világban, úgy tűnt, lehet élni.

Az ember szerencsétlensége abból származik, hogy nem akar nyugodtan megülni a fenekén ott, ahol a helye.


Könyv adatlap

Jean-Baptiste ​Grenouille a 18. század egyik legzseniálisabb és egyben legvisszataszítóbb jelensége, aki az illatok géniuszaként írta be magát korának történetébe. A sors fintoraként szag nélküli testtel, Párizs legbűzösebb negyedében, a halpiacon látta meg a napvilágot, ahol nem várta senki, így szeretet sem jutott neki. Pedig semmire sem vágyott jobban, minthogy szeressék, és kivívja az emberek elismerését. S mivel számára a világ illatok és szagok forgataga, megalkotta minden idők legtökéletesebb parfümjét. Az ellenállhatatlan szépség, a visszautasíthatatlan szeretet illatának forrása s legfontosabb alapanyaga azonban az emberi bőr, de Grenouille-t ez sem állíthatta meg.

A mindvégig hátborzongató történet olvasása közben lehetetlen eldönteni: a mű a zsenialitásról, a művészi tökély áráról, a magányról, a bűnről írott példabeszéd-e, vagy dermesztő horror. Egy biztos, hogy különös hangulatú regény, ellenállhatatlan olvasmány, amelyet lefordítottak több mint 40 nyelvre, és amely csaknem 20 millió példányban kelt el.

Rating: 5 out of 5.

Író
Patrick Süskind

Cím
A ​parfüm

Eredeti cím
Das Parfum

Kiadó
Partvonal

Kiadás éve
2020

Oldalszám
264

Fordító
Farkas Tünde

ISBN
9789639644427


Blogturné és nyereményjáték

A regénynek egyik központi témáját az illatok és szagok adják, és mivel illatmintákat virtuálisan nem tudunk megosztani veletek, annyi lenne a feladatotok, hogy válaszoljatok az egyes állomásokon található kérdésekre. Helytelen válasz nincs, most a ti véleményetekre és kedvenceitekre vagyunk kíváncsiak!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó kérdés:

Melyik az a szag, amit ki nem állhattok?

Állomáslista
Blogturné Klub
10.03. Flora the Sweaterist
10.04. Pandalány olvas
10.06. Csak olvass!
10.08. Utószó
10.10. Readinspo
10.12. Never Let Me Go


One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s