Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

“Mint tudjuk, mindenből lehet bármit rajzolni.”


Négy-öt évvel ezelőtt elég sokat rajzoltam, volt is egy jó kis Wacom digitális rajztáblám, és mindig megnyugtatott, ha elővettem és nekiálltam különféle kutyákat rajzolni. Noha messze nem sikerültek olyan jól a képek, mint ahogy előtte elképzeltem őket, nagyon élveztem velük foglalkozni. Aztán valamiért háttérbe szorult ez az elfoglaltság, a rajztábla pedig a fiókban pihen egy ideje.

Agócs Írisz könyvének hála viszont újra előbukkant szunnyadó gyermeki énem, teljesen elengedtem magamat, és mindenféle előzetes elvárás nélkül rajzolgattam a krumpli-állatokat és -embereket. A lépések annyira egyszerűek, hogy a gyerekeknek sem okozhat problémát követni őket, aki pedig szeretné, nyugodtan kedvére alakítgatja is a figurákat.

A medvétől a lámáig, a csigától az emberig minden egyes alak alapja egy “krumpli”. A lényeg az, hogy egy egyszerű geometriai alakzatból kiindulva az ember bármit megrajzolhat, ha hozzáadja a képhez az adott faj stilizált jellegzetességeit. Az eltérő fül formák, a bajusz, sörény vagy tüskék megrajzolásával a krumpliból könnyedén lehet medve, süni, oroszlán vagy éppen lajhár. A lehetőségeknek csak a képzeletünk szab határt.

Külön kedvencem volt az arckifejezésekkel foglalkozó rész, hiszen a szemek formája, a szemöldök elhelyezkedése, a száj vonala alapvetően befolyásolja az összképet és a megjelenített hangulatot: ezektől válik egy-egy illusztráció kifejezővé. Én is szívesen kísérletezgettem az állatkák arckifejezésével, így jött létre a bal oldali mérges sündisznó és a lentebb látható vidám nyuszi is.

Noha a rajzaim némelyike (így például a nyuszika is) eléggé eltér a könyvbeli példától, alapként minden esetben egy krumpliból indultam ki, aztán ezt alakítgattam a saját ízlésem szerint. A Rajzolj egy krumplit! ihletet és kedved ad a rajzoláshoz, de nem szab korlátokat a kreativitásnak – kicsiknek és nagyoknak egyaránt bátran tudom ajánlani!


Könyv adatlap

Megvásárolható
Pagony
Bookline
Libri
Líra
Book24

Molyos adatlap


Rajzolj egy fáradt krumplit! Egy könyvet, amiben efféle mondatok vannak, csak szeretni lehet. Ez pedig pont egy ilyen könyv! Ráadásul krumplit rajzolni mindenki tud – ellentétben a Rendes Körrel, amit csak viszonylag kevesen. De nyugalom: ezeken az oldalakon Rendes Körökről szó sem esik! Arról viszont annál inkább, hogy egy (fáradt, jókedvű, gömbölyű, esetleg hosszúkás) krumpliból bármi lehet: medve, mókus, lajhár, csiga vagy akár még krokodil is! Tényleg bármi! És mindehhez csak néhány vonalra van szükség – na meg Agócs Írisz jókedvére és kifogyhatatlan ötleteire. Úgyhogy szerintem mindenki bátran ragadjon papírt meg ceruzát, és a szerző segítségével próbálja ki: egy krumpliból hogyan lehet valóban: BÁRMI. És higgyék el nekem: aki így tesz, az egészen biztosan rájön egy nagyon fontos dologra (amit e könyv írója és rajzolója már régen tud): hogy sokkal kerekebb a világ, ha krumpli alakú!” Így ajánlja Dániel András ezt a szuper könyvet.
Rajzolásra fel!

Rating: 5 out of 5.

Író
Agócs Írisz

Cím
Rajzolj egy krumplit!

Kiadó
Pagony

Kiadás éve
2020

Oldalszám
64

ISBN
9789634106524


Blogturné és nyereményjáték

Agócs Írisz rendkívül sok mesekönyvbe lehelt életet figuráival, a mostani játék során pedig ezeket vesszük sorra. Minden állomáson találhattok egy rajzot, ami Írisz kezéből került ki, nektek pedig azt kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik könyv borítójáról származik az illusztráció.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó kép:

Állomáslista
Blogturné Klub
09.03. – Booktastic Boglinc
09.04. – Utószó
09.05. – Spirit Bliss
09.06. – Nem félünk a könyvektől
09.07. – Flora the Sweaterist
09.08. – Csak olvass!
09.09. – Könyv és más
09.10. – Veronika’s Reader Feeder
09.11. – Kelly és Lupi olvas
09.12. – Dreamworld blog
09.13. – A szofisztikált macska


2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s