[BTK] Elena Ferrante: A felnőttek hazug élete

“Hazugság hazugság hátán. A felnőttek tiltólistára teszik, ha rólunk, gyerekekről van szó, ők azonban úton-útfélen hazudoznak.”


Elena Ferrantéval két évvel ezelőtt már volt egy próbálkozásom, az Amikor ​elhagytak című regényét olvastam el, és bár ott a főszereplőt egyáltalán nem tudtam megszeretni, ami rányomta a bélyegét az olvasmányélményre, azt már akkor is be kellett látnom, hogy az írónő kifinomult érzékkel tudja bemutatni az emberi pszichét, a megcsalás és az elhagyatottság lelki következményeit. Ferrante több szempontból is jelentős kortárs szerző: egyrészt a női irodalom egyik kiemelkedő alakja, másrészt felhívta a világ olvasóinak figyelmét a kortárs olasz szerzőkre és irodalomra, a Nápolyi regényekből pedig az HBO sikeres sorozatot is készített.

A felnőttek hazug élete már a címénél megfogott, és kíváncsi voltam, hogy vajon hogyan ábrázolja az írónő azokat a folyamatokat, amik a kamaszkorba lépő és lassan felnövő Giovanna lelkében végbe mennek. A történet gyújtópontja az az “árulás”, amikor az eddig csodált és szeretett kislány meghallja, ahogy apja az mondja róla az édesanyjának, hogy “Tisztára olyan a pofája, mint Vittoriának!“. Vittoria, az apa húga, a családban gyakorlatilag a megátalkodottság és romlottság metaforája, a fényképeken le van satírozva a feje, nem is beszélnek róla – olyan, mint egy mumus. Nem meglepő, ha így a hozzá való hasonlítás alapjaiban rengeti meg Giovanna önmagáról alkotott képét, és egy olyan identitás-krízist indít el a lánynál, ami ezek után végigkíséri őt a könyv folyamán.

Elsőként meg kell ismerje Vittoriát – meg kell tudnia, hogy valóban hasonlít-e rá, akár külsőleg, akár viselkedésben. A találkozás azonban nem hoz megkönnyebbülést: nagynénje nemcsak önmagával ismerteti meg Giovannát, hanem a lány szüleinek képmutatására is felhívja a figyelmét. A történet egy modern fejlődésregény: Giovannának rá kell találnia saját személyiségére, meg kell tudnia, hogy határozhatja meg önmagát, és mennyiben befolyásolja ezt a meghatározást családjának tökéletlensége.

A széteső családot igazából csak egyfajta beteges ragaszkodás és talán a megszokás tartja össze: az elvált szülők nem képesek egészségesen eltávolodni egymástól és új életet kezdeni, a lány pedig megvetéssel és undorral, valamint alkalmanként feltörő megértéssel, figyeli őket. Giovanna minden lehetséges módon igyekszik kivonni magát a kényelmetlen és tarthatatlan helyzetből: eljár Vittoriához, a szexualitásba menekül, szüleit elkezdni a keresztnevükön szólítani. A szülők gyermetegségének következtében fel kell nőjön, de még nem áll készen rá.

Ferrante mesterien mutatja be az emberek közötti kapcsolatokat, a családban jelen lévő viszályt és problémákat, a fájdalom és csalódás feldolgozását, valamint fel nem dolgozását. A műben központi motívumként szereplő, apai nagymamától hátramaradt karkötő pedig mindezen problémák és ellentétek tárgyi megjelenítése. Az ékszer odaajándékozása és birtoklása határozza meg a személyek közti viszonyokat – összeköti és elválasztja a szereplőket, kapcsolatokat teremt és ellenérzéseket generál.

Az írónő stílusa kellemes, olvasmányos, bár számomra a szexualitással foglalkozó bekezdések megakasztották a történetet; noha kétségkívül fontos szerepük van a cselekményben, ezeknek a részeknek a leírása elüt a szöveg többi részétől, durvának és közönségesnek hat (persze lehet, hogy csak én vagyok prűd). De ez talán szándékos is, hiszen a regénynek egyik fontos eleme, hogy lerombolja a látszatot, feloldja a fennkölt és alpári látszólagos ellentétét, és rávilágítson ezek felszín alatti hasonlóságára.

A regényt mindenképpen ajánlom azoknak, akik szeretnék megismerni a kortárs olasz irodalom egyik fontos alkotóját, és azoknak is, akik szívesen olvasnak fejlődésregényt vagy diszfunkcionális családokról szóló történeteket.

Idézetek

Végül csakhamar arra jutottam, hogy a szorongás nem valami átmeneti dolog nálam, sőt az is lehet, hogy még csak nem is szorongásról van szó, hanem vegytiszta romlottságról, ami a vénáimban csörgedezve behálózza a testemet.

Egy olyan városban, mint Nápoly, amelynek lakói a legvérzivatarosabb perpatvarok után sem vágták el a szerteágazó családi gyökereket, apám teljes autonómiával kezelte a múltbeli kötődéseit, mintha híján lett volna a vérköteléknek, mintha önnemzéssel jött volna a világra.

Belefáradtam, hogy az egész lényét – a gyűlöletét, a bosszúvágyát, a szókincsét – rám tukmálta, és nagyon reméltem, hogy a rettegés és bűvölet masszájából, amit éppenséggel a lénye váltott ki belőlem, legalább a bűvölet megkopik.


Könyv adatlap


A Nápolyi regények szerzőjének új könyve.

Felnőni? Mi végre? Ki mondja meg, hogy mi lesz belőlünk és kire fogunk hasonlítani?

Valami baljós dolog történik Giovanna bájos gyermekarcával, és lassanként kiütközik rajta a kamaszok rusnya undoksága. De vajon tényleg így állnak-e a dolgok? Melyik tükröt válassza az ember, hogy visszataláljon önmagához, és megmeneküljön?

A gyermekarc szépségének elillanását követően az új ábrázat utáni hajsza két Nápoly közt zajlik, amelyeket testvéri szálak kötnek össze, s amelyek kölcsönösen rettegik és gyűlölik egymást.

Az egyik Nápoly odafönt pózol, az erényesség álcáját magára öltve, a másik odalenn található, a mélyben, harsánynak és közönségesnek tettetve magát. Giovanna e két Nápoly közt ingázik, hol alázúdulva a mélybe, hol felkapaszkodva a magaslatokra, és mindeközben eltévelyedve tapasztalja, hogy sem odafönn, sem a mélyben nem talál válaszokra, a város pedig nem nyújt szabadulást.

Rating: 4.5 out of 5.

Író
Elena Ferrante

Cím
A felnőttek hazug élete

Eredeti cím
La ​vita bugiarda degli adulti

Kiadó
Park Kiadó

Kiadás éve
2020

Oldalszám
336

Fordító
Király Kinga Júlia

ISBN
9789633556832


Blogturné és nyereményjáték

Elena Ferrante és Nápoly neve szinte már összeforrt, A felnőttek hazug életének is ez a csodaszép dél-olasz város adja a helyszínét. Játékunkban ezúttal kirándulunk egyet Nápolyban: minden állomáson egy, a várossal kapcsolatos állítást találtok, a feladat pedig az, hogy eldöntsétek, igaz vagy hamis-e az állítás.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó állítás:

Nápoly Olaszország harmadik gazdasági központja Róma és Milánó után

Állomáslista
Blogturné Klub
09.01: Betonka szerint a világ…
09.03: Flora the Sweaterist
09.05: Könyv és más
09.07: Utószó
09.09: A Szofisztikált Macska


One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s