[BTK] A szerzőről: Ernest Hemingway

“De hát az ember nem arra született, hogy legyőzzék – mondta. – Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni.


Annak ellenére, hogy eddig csak három regényét és néhány novelláját olvastam, Hemingway már jó ideje az egyik kedvenc irodalmi alakom. Nem, nem az életművére gondolok, hanem magára az emberre, vagy legalábbis arra az képre, amit a nagyközönség Hemingwayjel azonosít. Számomra ő az egyik olyan szerző, akinek már a nevét is jól esik kimondani, hallani, leírva látni – Ernest Hemingway, az angol nyelv egyik esztétikailag legszebb, legkellemesebben hangzó neve. Ezentúl megfogott az író kalandos élete, vagy legalábbis az a része, amit már ismertem: a világháborús és polgárháborús részvétel, a vadászatok, ökölvívás, Párizs, Kuba, Afrika, feleségek, macskák, depresszió és végül az öngyilkosság. Nem egy vidám lista és nem egy vidám vég – és mégis, Hemingway egy olyan ember benyomását kelti, aki maradéktalanul kiszívta az élet velejét. Ez az, ami igazán megragadt az emlékezetemben vele kapcsolatban, és ez az, amit a róla készült fényképeken is visszatükröződni látok: egy élettel teli, értelmes, intenzív tekintetet, egy sokat megélt ember arcán.

A témák, amiket feldolgoz, ma már morális problémák és kérdések sokaságát vetik fel, túl maszkulinnak, túl erőszakosnak hathatnak, nem igazán illenek a huszonegyedik századba. Kurt Vonnegut is hasonlóképpen vélekedett az írótársáról és a munkásságáról, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy Hemingway még egy másik korszak embere volt, amikor más normák és tradíciók uralkodtak, más elvárásokat támasztott a társadalom is a tagjaival szemben. Ennek a letűnt kornak az író mindenképpen egy kiemelkedő alakja volt.

Hemingway vitathatatlanul elsőrangú művész, csodálatos lelke akkora volt, mint a Kilimandzsáró. De a témái – bikaviadalok, szinte teljesen elfeledett háborúk, nagy állatok élvezetből történő lelövöldözése – manapság egy kissé megnehezítik könyveinek elolvasását. A természetvédelem, az állatokkal kapcsolatos humanizmus és az úgynevezett hadművészet iránti undor mára elöl áll az általános értékek rangsorában.

Kurt Vonnegut: Halálnál is rosszabb

De ahogy a kezembe vettem a Búcsú a fegyverektől gyönyörű új kiadását, elgondolkoztam. Mit is tudok igazából Hemingwayről? Az őszinte válasz az, hogy korántsem eleget. Nem olvastam az életrajzát, még csak az összes regényét sem – leginkább csak egy szóhalmazt, címkéket tudok a nevéhez kapcsolni. Így hát saját magam, ás azok kedvéért, akik esetleg hozzám hasonlóan keveset tudnak az íróról, röviden összefoglaltam Hemingway életrajzát, illetve néhány érdekességet is összegyűjtöttem vele kapcsolatban.

Rövid életrajz

Ernest Miller Hemingway 1899. július 21-én született Chicago egyik külvárosában. A középiskola elvégzése után 1917-ben a Kansas City-i Star lap riportere lett, majd a Vöröskereszt Mentőszolgálat önkénteseként részt vett az első világháborúban, és bátorságáért érdemrenddel tüntették ki. Az ekkor szerzett tapasztalatai ihlették 1929-es Búcsú a fegyverektől (A Farewell to Arms) című regényét. Az ismertséget 1926-ban a Fiesta (The Sun Also Rises) című mű hozta meg Hemingwaynek, és ennek a regénynek köszönhetően terjedt el a “lost generation” kifejezés is.

Az 1930-as éveket az afrikai vadászkalandok és a spanyol polgárháborúról való tudósítások határozták meg, és az itt szerzett háborús tapasztalatai inspirálták a sokak által a szerző legjobb regényének tartott Akiért a harang szól (For Whom the Bell Tolls) című regényt. Hemingway ezt követően sem élt békés és csendes életet: haditudósítóként a második világháborúban is részt vett, ott volt a normandiai partraszállásnál és Párizs felszabadításánál is. Bátorsága és a háborús ügyekben való jártassága ekkor is lenyűgözte a bajtársait.

A háború befejeztével az író eltöltött egy kis időt Kubán, utazgatott, többek között Afrikába is, majd 1960-ban visszatért az Egyesült Államokba. Eközben Az öreg halász és a tengerért (The Old Man and the Sea) 1953-ban megkapta a Pulitzer-díjat, majd egy évre rá neki ítélték az irodalmi Nobel-díjat is. Utolsó éveiben eluralkodott rajta a depresszió és az alkoholizmus, és végül 1961-ben saját kézzel vetett véget az életének.

5 érdekesség

1. 1922-ben Hemingway összes addig megírt kézirata elveszett
1922-ben az akkor 23 éves Hemingway arra kérte első feleségét, hogy csatlakozzon hozzá karácsonyra Svájcban, ahol haditudósítóként részt vett a lausanne-i békekonferencián. Tudva, hogy a férjének milyen fontos az írás, Hadley Richardson bepakolta az író összes kéziratát (egy regényt és novellákat) és ezek másolatait egy bőrtáskába, hogy elvigye őket Svájcba. A párizsi vonatállomáson azonban felügyelet nélkül hagyta a csomagot, ami ezalatt eltűnt.

2. “Kisbaba cipő eladó. Soha nem hordták.” (“For sale: baby shoes, never worn.“)
Ezt a híres hat szavas történetet az anekdota szerint Hemingway egy barátaival kötött fogadást követően írta, de az anekdota igazságtartalma kétségbevonható. Egyes források szerint a történet már 1917-ben vagy 1921-ben feltűnt az újságok lapjain, nem eredeti Hemingway-alkotás.

3. Hemingway és az FBI
Kalandokkal teli élete ellenére talán mégsem feltételeznénk Hemingwayről, hogy olyan ember volt, akit megfigyelés alatt kellett tartani. De bármennyire hihetetlennek is tűnik, az FBI-nak valóban volt róla aktája, mivel Argo ügynök néven korábban kapcsolatban állt a KGB-vel.

4. Két repülős baleset két nap alatt
1954-ben (ugyanabban az évben, amikor a Nobel-díjat is megnyerte) Hemingway és a negyedik felesége egymás után két napon is repülőgépes balesetet szenvedett. Először egy sétarepülés során, majd amikor másnap repülővel akarták őket a sérülések ellátására orvoshoz szállítani, a gép felrobbant felszállás közben.

5. Egy ajánlás mindegyik feleségnek
Hemingway négyszer nősült, és mindegyik feleségéhez írt ajánlást egy-egy regényébe. A Fiestát ajánlotta az első feleségének, a Halál délutánt a másodiknak, az Akiért a harang szólt a harmadiknak, és a negyedik feleségnek a A ​folyón át a fák közé című művet.

Források
50 Facts About Ernest Hemingway
Britannica: Ernest Hemingway
Did Hemingway Really Write His Famous Six-Word Story?
Five Fascinating Facts about Ernest Hemingway
Hemingway, a Lost Suitcase, and the Recipe for Stupidity
Six things you didn’t know about Hemingway


Blogturné és nyereményjáték

Hemingway életében fontos szerepet játszottak a nők is, ő maga négyszer házasodott. A nyereményjáték keretében most minden állomáson egy-egy olyan képet hozunk nektek, amin a szerző az egyik feleségével együtt látható. A feladatotok annyi lenne, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a képeken szereplő hölgyek neveit.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó kép:

Állomáslista
Blogturné Klub
07.28. Flora the Sweaterist (extra)
07.31. Flora the Sweaterist
08.03. A Szofisztikált Macska
08.06. Never Let Me Go2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s