Jen Calonita: Ne ​érezz, ne kérdezz!

“Sosem hittem volna, hogy a tél ennyire gyönyörű!”


Én abba a generációba tartozom, aminek a tagjai biztos megemlítenék a Disney-meséket, ha a gyermekkorukat meghatározó dolgokat kellene felsorolniuk. Az oroszlánkirály, a 101 kiskutya, a Bambi és a Susi és Tekergő voltak azok a történetek, amik mellett felnőttem, és képes voltam ezeket a meséket egymás után többször is megnézni, amikor a szüleim kivették nekem őket a videotékából (ó, a régi szép idők). Feltűnt valami az előző felsorolásban? Úgy van: mind-mind állatmesék. Sosem voltam a hercegnős mesék megszállottja, és nem érdekeltek a korai Disney-mesék bamba hercegei sem – én Robin Hoodba, a jóképű rókába voltam fülig szerelmes és imádtam Mufasát. Azt hiszem az első ember férfi szereplő, akit igazán szerettem a Pocahontas 2. John Rolfe-ja volt.

Aztán, ahogy azt a Vaiana kapcsán már leírtam, a Walt Disney meséi hirtelen megváltoztak. A hercegnők és a hercegek már nem csak kétdimenziós, többnyire passzív szereplői a történetnek: valódi, jellemmel és sorssal rendelkező karakterekké váltak. Én (a csodás dalok mellett) ezért is szerettem meg mind a Aranyhajat, mind a Jégvarázst, utóbbinak különösen a második részét, amiről egy korábbi posztomban írtam is. Tavaly elolvastam a gyönyörűen illusztrált Jégvarázs 2. – Filmkönyvet (erről az értékelésemet itt találhatjátok), és amikor láttam, hogy megjelenik a Sorsfordító történetek sorozat részeként a Ne ​érezz, ne kérdezz!, nem volt kérdés, hogy el kell olvassam ezt is.

A sorozat alapötlete zseniális: a mesékből már jól ismert dalok szövegéből vett címek alatt megjelenő kötetek mindegyike egy-egy Disney-mese retelling, amelyben valamilyen alapvető történeti elemet megváltoztattak. Mi lett volna, ha Csipkerózsika sohasem ébred fel? Ha a Gonosz Királynő a herceget mérgezi meg? Ha Elza és Anna nem ismerték volna egymást?

Jen Calonita újramesélése egy érdekes felvetéssel operál: mi lett volna, ha Arendelle királyának és királynőjének két lányát még kiskorukban elválasztják egymástól, és így úgy nőnek fel, hogy nem ismerik egymást? Mivel a Jégvarázs központi témája éppen a két testvér közötti kapcsolat, ez a csavar nagyon érdekesnek ígérkezett, kíváncsi voltam, vajon hogy alakul a két lány sorsa, ha egymásról mit sem tudva nőnek fel.

Twisted Tales / Sorsfordító történetek

Az írónő nagyon ügyesen festi le azt a megmagyarázhatatlan hiányérzetet és űrt, amit a testvérpár érez, megérzés- és ösztönszerűen szükségük van egymásra. Hiába élnek külön életet, a szívük mélyén valami ellenállhatatlanul vonzza őket a másik felé. Ami miatt viszont csalódott voltam az az, hogy Calonita túlságosan ragaszkodott az eredeti cselekményhez, nem mert kellőképpen elrugaszkodni a mese történéseitől és párbeszédeitől. Olyan volt, mintha a Jégvarázs történetének ösvényén haladva a szerző néha letért volna a kitaposott útról, de utána gyorsan sietett is volna vissza rá, hiszen ott vártak rá a helyes irányt mutató turistajelzések. Ez lehet, hogy tudatos döntés eredménye volt: a fiatalabb korosztálynak valószínűleg biztonságérzetet nyújthatnak az ismerős jelenetek és mondatok. Felnőttként olvasva azonban akárcsak Annában és Elzában, bennünk is kialakul egyfajta hiányérzet – az ötletből ugyanis sokkal többet is ki lehetett volna hozni.

Az én alapvető problémám ezzel a történetmeséléssel az, hogy ezek szerint a lányok neveltetése és gyermekkora nem befolyásolja jelentősen a mese végkifejletét; ugyanolyan nehézségekkel kell szembenézniük, mint az eredeti történetben, mindezek csupán kicsit más kontextusba kerültek. Van ebben egyfajta predeterminista hozzáállás – mintha a sorsunk a körülményekre való tekintet nélkül adott lenne.

Az írásmódon is lehetett volna egy kicsit finomítani, a stílus és szóhasználat szerintem nem igazán adta vissza egy mesebeli királyság berendezkedését és viselkedésformáit. Szőrszálhasogatok csak, de nekem például a “nappali” szó nagyon modernül cseng, ha meghallom, egy IKEA-bútorokkal berendezett szobát látok magam előtt, nem egy mesebeli pék házának egyik helyiségét. Ilyen apróságok voltak azok, amik az én szememet szúrták, de biztos vagyok benne, hogy a Jégvarázs ifjú rajongóinak nem szalad majd össze a szemöldöke egy-egy modernnek hangzó fordulat hallatán.

Az tetszett, hogy kaptunk több fel-felbukkanó mellékszereplőt a palota alkalmazottjainak személyében, illetve örömmel láttam viszont Hans herceget, aki szerintem a modern Disney-mesék egyik legreálisabban ábrázolt és legérdekesebb főgonosza. Természetesen nem maradhatott ki a történetből Kristoff, Sven és Olaf sem, úgyhogy a hóemberi bölcsességek és tréfás megszólalások sem hiányoznak a könyvből.

Összességében úgy gondolom, hogy ez a retelling egy csiszolatlan gyémánt, egy kiaknázatlan aranybánya, egy sokkal többet magában rejtő lehetőség. A szerző által választott csavar logikus és érdekes, és a történet szerencsére megőrizte a fő üzenetét is, a testvérek közötti kapcsolat és szeretet erejét és fontosságát. Elkötelezett Frozen-rajongóknak érdemes elolvasni a könyvet, de úgy gondolom, hogy főként a fiatalabb generációk tetszését nyerheti el a történet.


Könyv adatlap

Mi lett volna, ha Elza és Anna nem is ismerik egymást?

Egy napon Elza lesz Arandelle királynője. Rengeteg felelősséggel és elvárással kell majd megbirkóznia, a megválaszolatlan kérdésekről nem is szólva. Vajon milyen vezető válik majd belőle? Mikor kell kérőt választania? És vajon miért él benne régóta mélyen elrejtve az érzés, hogy egy nagyon fontos része hiányzik?

Szülei váratlan halála után Elzának hamarabb kell választ találnia az életét övező számtalan kérdésre, mint remélte. A királyság egyetlen uralkodójaként magányosabbnak érzi magát, mint valaha. Amikor azonban titokzatos erők lépnek működésbe, Elza elvesztett gyermekkori emlékei kezdenek visszatérni – képek jelennek meg előtte egy hozzá nagyon hasonló kislányról. Hogy kitöltse a benne lakozó űrt, Elza embert próbáló utazásra indul jeges királyságán át, hogy visszafordítson egy szörnyű átkot …, és megtalálja Arandelle elveszett hercegnőjét.

Rating: 3.5 out of 5.

Író
Jen Calonita

Cím
Ne ​érezz, ne kérdezz!

Eredeti cím
Conceal, Don’t Feel

Kiadó
Manó Könyvek

Kiadás éve
2020

Oldalszám
368

Fordító
Herman Alexandra

ISBN
Herman Alexandra


Blogturné és nyereményjáték

Mivel a Ne érezz, ne kérdezz című könyv a Jégvarázs című mesét dolgozza fel, így a játékot a mese legikonikusabb dala ihlette, amelynek a címe magyarul Legyen hó. Nincs más dolgotok, mint megkeresni minden bejegyzésben azt a szót, mely a hópelyhet rejti.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Állomáslista
Blogturné Klub
06.21. Csak olvass!
06.22. Utószó
06.23. Flora the Sweaterist
06.24. Csak olvass! (extra)
06.25. Fanni’s Library
06.26. Readinspo
06.27. Utószó (extra)
06.29. Fanni’s Library (extra)
07.01. Könyv és más
07.03. Dreamworld
07.04. Spirit Bliss Sárga könyves út
07.05. Hagyjatok! Olvasok!
07.06. Dreamworld (extra)
07.07. Sorok között

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s