Hercule Poirot a filmvásznon

“Éveken keresztül együtt léteztünk, Poirot és én, és az elvesztése szinte elviselhetetlen fájdalommal jár.”

Austin Trevor


AUSTIN TREVOR volt az első, aki Poirot-t alakította a filmvásznon, 1931-ben Az Ackroyd-gyilkosságban (Alibi). Ezt követően még két alkalommal játszotta el a belga magándetektívet, a Feketekávé (Black Coffee) és a Lord ​Edgware rejtélyes halála (Lord Edgware Dies) című filmekben.Bár időközben több rádiós feldolgozás és TV-paródia is készült, az 1974-es év volt igazán jelentős a Poirot-adaptációk terén. A Gyilkosság ​az Orient expresszen (Murder on the Orient Express) című filmben ALBERT FINNEY bújt Hercule Poirot bőrébe és alakításáért nevezték a legjobb férfi főszereplőnek járó BAFTA-díjra.

Albert Finney
Peter Ustinov


PETER USTINOV 1978 és 1988 között hat filmben tűnt fel Poirot-ként, első alkalommal a Halál ​a Níluson (Death on the Nile) című műben. Ezt követően olyan adaptációkban szerepelt, mint a Nyaraló gyilkosok (Evil Under the Sun), a Randevú a halállal (Appointment with Death) és a Gloriett a hullának (Dead Man’s Folly).

Poirot nyomozásai azért is elbűvölőek, mert betekintést nyújtanak egy olyan világba, amelynek szokásai és erkölcsei nagyon különbözőek a maiéitól. (…) Ő egy egyszerűbb és sokak számára emberibb kor gyermeke volt: az elsüllyedt Angliáé, amelyet egy külföldi, egy kis belga magánnyomozó rajongó szemén keresztül láthatunk. Számomra ettől csak vonzóbbak ezek a történetek. A kor, amelyben élt, már rég a múlté, de ettől csak még varázslatosabb.

David Suchet: Poirot és én

A legismertebb Hercule Poirot-t alakító színész kétségkívül DAVID SUCHET. 1989-től kezdve huszonnégy éven keresztül összesen hetven TV-adaptációban szerepelt a belga detektívként. Életrajzi kötete, a magyarul is megjelent Poirot ​és én, igazából mindkettőjük életrajza. Érdekesség, hogy 1985-ben Ustinov Poirot-ja mellett Suchet alakította Japp főfelügyelőt a Vacsora tizenhármasban (Thirteen at Dinner) című filmben.

David Suchet
Kenneth Brannagh

2017-ben a Shakespeare-alakításairól és -rendezéseiről ismert KENNETH BRANNAGH öltötte magára Poirot szerepét a Gyilkosság ​az Orient expresszen (Murder on the Orient Express) című filmben. A színész idén az ősszel megjelenő Halál ​a Nílusonban (Death on the Nile) bújik majd ismét a detektív bőrébe.

Az ABC-gyilkosságok (The ABC Murders) vegyes fogadtatású 2018-as adaptációjában JOHN MALKOVICH játszotta a Christie által megalkotott karaktertől kissé eltérő Poirot-t.

forrás: Timeline of Poirot Portrayals

John Malkovich

Nektek ki a kedvenc Poirot-t alakító színészetek?


Blogturné és nyereményjáték

A nyomozásai során Poirot-ról többször is azt hiszik, hogy francia, de erre utaló gesztusai és nyelvhasználata ellenére a férfi valójában belga. Származásának tiszteletére egy-egy belga látványosságról találhattok képet az egyes állomásokon. A feladatotok annyi lenne, hogy az ezen látványosságoknak otthont adó városok neveit beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. A helyesen válaszolók közül egy szerencsés megnyerheti a könyv egy példányát.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Állomáslista
Blogturné Klub
06.10. Flora the Sweaterist
06.12. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.14. Booktastic Boglinc
06.16. Olvasónapló
06.18. Flora the Sweaterist – extra
06.20. Readinspo

Az én állomásomhoz tartozó látványosság:

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s