Julian Brass: Légy úrrá a szorongásodon!

Az olvasás lassítja a szívverést, ellazítja az izmokat, és megváltoztatja a kedélyállapotunkat.


Író: Julian Brass

Cím: Légy úrrá a szorongásodon!

Kiadó: Partvonal

Kiadás éve: 2020

Oldalszám: 272

A könyv ITT megrendelhető.


Fülszöveg

Julian Brass eltökélte, hogy komoly hatással lesz azoknak az embereknek az életére, akik úgy döntöttek, hogy – hozzá hasonló módon – a boldogabb élet reményében szembenéznek a szorongásukkal. A Légy úrrá a szorongásodon gyakorlatias és könnyen elvégezhető gyakorlatokat kínál, amelyek segítségével bárki szembe szállhat a kihívásokkal – társadalmi hovatartozásától, földrajzi helyzetétől és fizikai képességeitől függetlenül.

A sikeres média- és üzleti tanácsadóvá vált férfi megosztja velünk életének legfélelmetesebb, legkeményebb és legmagányosabb időszakát, amikor nem becsülte eléggé önmagát, így a stressz, a depresszió és az érzelmi hullámvölgyek uralták a hétköznapjait. Ám a gyakorlatoknak köszönhetően Julian megtanulta, hogyan használhatja ki a szorongásban rejlő erőt. A szerző roppant őszinte, motiváló, orvosilag is alátámasztott, hiteles és – nem utolsó sorban szellemes – meglátásait olvasva világossá válik számunkra, miért ajánlják jó szívvel neves sportolók, orvosok, üzletemberek, jógik, nyugati és keleti spirituális vezetők a nemzetközi sikereket elért könyvet.


Julian Brass hajdan sikeres vállalkozó volt; rengeteget dolgozott, egészségtelenül táplálkozott, a tudatmódosító szereket sem vetette meg. Aztán gondolt egyet, irányt váltott és egy talán még sikeresebb vállalkozásba fogott: gyógyító, tanár, coach és jógaoktató lett, könyvet írt a szorongásról és kurzusokat vezet; olyan nagyvállalatokkal működik együtt, mint a Microsoft, General Electric vagy a PepsiCo. Lehet, hogy az emberek segítésével foglalkozik, de azért akárhogy is nézem a dolgot, csak megmaradt vállalkozónak is.

Bár egy szorongásról szóló könyv sajnos mindig aktuális, a karantén, a szeretteinkért való aggódás és a bizonytalanság közepette talán még több embernek jöhet jól ez a könnyen olvasható javaslat-gyűjtemény. A magyarul frissen megjelent kötet három fő fejezete a testi, szellemi és lelki egészséghez hozzájáruló lépéseket mutatja be. A három témakörön belül természetesen vannak visszatérő gondolatok és egymással összefüggő tippek is, hiszen az emberi test, szellem és lélek nem egymástól függetlenül létezik, és ami befolyásolja az egyiket, az hatással lesz a másikra is.

A szerző tanácsai között számos egészen egyértelmű is helyet kap: józan paraszti ésszel és egy kis intelligenciával valószínűleg rájön az ember, hogy sem az alkohol, sem a drogok nem egy egészséges életforma részét képezik. Ehhez hasonlóak még a “ápolj minőségi kapcsolatokat”, “okosan oszd be az idődet” és “igyál több vizet” gondolatok is. Az, hogy Brass ilyen triviálisnak mondható dolgokat is megemlít, elég sokat elárulhat korunk társadalmáról. Olyannyira internalizáltuk a rohanó világot, a társasági és a dolgozó ember képét, hogy elsikkadt sok olyan apró elfoglaltság vagy gondolat, ami jó esetben a mindennapjaink részét kellene képezze.

Noha a tippek közül sok így nem feltétlenül újszerű, a hozzájuk kapcsolt magyarázatban gyakran akadnak érdekességek. Könyvmolyként például hiába voltam tisztában az olvasás tengernyi pozitív hatásával, a biblioterápia kifejezéssel korábban még nem találkoztam. De többször vállon is veregettem magamat az alfejezetek olvasása közben, hogy ezt vagy azt ezek szerint csakugyan helyesen csinálok, és aha-pillanataim is voltak: rajtakaptam magam például, hogy mióta a koronavírus miatt home office-ból dolgozom (áldott állapot ❤), bár jóízűen és jókat eszem, nem szánok rá időt, előfordul, hogy a gép előtt ebédelek, pedig egyáltalán nem lenne muszáj. Ha mostantól legalább erre az egy dologra jobban odafigyelek, a kötet máris hasznos volt.

Akik nem olvastak még önsegítő könyveket vagy ilyen témájú cikkeket, azoknak ez a könyv valóban sokat segíthet, de akik esetleg már jártasabbak a témában, azok valószínűleg kevesebb újdonságot fognak felfedezni benne.


Blogturné és nyereményjáték

A nyereményjáték során a kötetben található tippek közül kiválasztottunk hármat, mely három olyan tevékenység, amik csökkentik a szorongást. Ezek illusztrációit megtaláljátok a turné egyes állomásain. A feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába az adott tevékenység megnevezését.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó kép:

Állomáslista
05.17. Pandalány olvas
05.19. Flora the Sweaterist
05.21. Hagyjatok! Olvasok!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s