[BTK] Sven Nordqvist: Tűzijáték ​a rókának

“Fegyveres öregekben egy másodpercig sem bízom.”


Író: Sven Nordqvist

Cím: Tűzijáték ​a rókának

Kiadó: General Press

Kiadás éve: 2020

Oldalszám: 24

A könyv ITT megrendelhető.


Fülszöveg

Pettson és a kandúrja, Findusz békésen éldegélnek vidéki házukban. Ám egy nap híre megy, hogy róka ólálkodik a tyúkólak körül. Az öreg és a macska mindent latba vetnek, hogy feltartóztassák a betolakodót: áltyúkot készítenek, tűzijátékot rendeznek, szellemesdit játszanak… De vajon mit szól ehhez a ravaszdi?


Ennek a turnénak az alkalmával az utolsó Pettson és Findusz posztomhoz érkeztünk, és ennek a megírása egy keserédes feladat. Három állomáson keresztül lehetett a vendégem ez a szeretni való páros, és nem szívesen válok meg tőlük – de szerencsére a sorozatnak van még egy pár kötete, úgyhogy ne lepődjetek majd meg rajta, ha később újabb értékeléssel jelentkezem a kedvenc zöld nadrágos cicámról.

A Tűzijáték a rókának tökéletesen illeszkedik az író és a sorozat szellemiségéhez: aranyos, elgondolkodtató és humoros. A cselekmény fókuszában a környéken ólálkodó róka áll, aki megzavarja a csirkék lelki békéjét, és Pettson ellenpólusként feltűnik a mogorva szomszéd, Gustavsson is a kutyájával. A két öregember két eltérő világnézetet képvisel: míg Gustavsson le akarja lőni az állataira veszélyt jelentő ragadozót, Pettson csak el akarja ijeszteni a tyúkól közeléből. Findusszal egy egész haditervet eszelnek ki a róka távoltartására, ami persze végül korántsem úgy sül el, ahogy tervezték…

A szórakoztató mese játszva tanítja meg a gyerekeknek az állatvilág tiszteletét, de Pettson jószívűsége a felnőtteknek is követendő példa. Míg szomszédja a puskacsövét fordítja a magántulajdonát fenyegető állat ellen, Pettson megértéssel fordul a róka felé, és bár ő sem szeretné, hogy a tyúkjai a ravaszdi vacsorájaként végezzék, nem akarja elpusztítani az állatot. A két férfi személyiségének különbözősége nemcsak a szavakban és a tetteikben nyilvánul meg, hanem tökéletesen ábrázolják ezt Nordqvist illusztráció is.

A könyv természetes kihagyhatatlan olvasmány a Pettson és Findusz sorozat rajongói számára, de ajánlom azoknak is, akik szeretik a Vukot, A róka és a kutyát, vagy éppen Sara Pennypackertől a Paxot.


Blogturné és nyereményjáték

Mostani játékunk során az állomásokon egy-egy Pettson és Findusz könyvből találhattok idézeteket. A feladat az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy az adott állomáson melyik Sven Nordqvist történetből idéztünk. Ez alkalommal három szerencsés olvasónk nyerhet majd véletlenszerűen egy-egy példányt a könyvekből. 

(Figyelem! A sorsolás során véletlenszerűen kerülnek kisorsolásra a címek, amelyen nem áll módunkban változtatni. A megfejtések beküldése után már nincs lehetőség javításra. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó idézet a következő:

“Findusz egész nap bent volt a házikójában. Először ugrált, majd takarított egy kicsit, aztán megint ugrált, később kiűzött egy pókot, utána újból ugrálni kezdett, aztán meg jöttek a tyúkok, és ők is ugrálni akartak, de nekik nem volt szabad.”

Állomáslista
04/14 Flora the Sweaterist
04/16 Könyv és más
04/18 Veronika’s Reader Feeder
04/20 Flora the Sweaterist
04/22 Veronika’s Reader Feeder
04/24 Könyv és más
04/26 Flora the Sweaterist
04/28 Könyv és más

5 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s