[BTK] Sven Nordqvist: Pettson horgászni megy

“Egyedül, egyedül, máshol, máshol! De én veled akarok játszani! Itt és most!”


Író: Sven Nordqvist

Cím: Pettson horgászni megy

Kiadó: General Press

Kiadás éve: 2020

Oldalszám: 24

A könyv ITT megrendelhető.


Fülszöveg

Rosszkedvem van és nyugalmat szeretnék! – fakad ki egy őszi reggelen Pettson. Findusz rögtön azon kezd morfondírozni, mivel is vidíthatná fel morcos gazdáját. Elmehetnénk horgászni – javasolja végül –, attól biztos jókedved lesz. Pettson azonban nem akar kimozdulni. Kint minden hideg és nyirkos, pedig fel kéne ásni a krumpliföldet, és a tüzelő is elfogyott. Ám a kandúrt nem akármilyen fából faragták: kitalálja, mitől múlik el az öreg rosszkedve, sőt talán még arra is sikerül rávennie, hogy munka helyett vele játsszon…


Az előző rész értékelésében azt mondtam, hogy Pettson nem egészen mogorva, és ott helyénvaló is volt ez a megállapítás – a sorozat ezen kötetében azonban egy lehangolt és ingerült Pettsonnal találkozhatunk. Mindannyiunknak vannak néha olyan napjai, amikor teljesen ok nélkül bosszúsak vagy kedvetlenek vagyunk, a szokásos tennivalóink rémesnek és nyomasztónak tűnnek, és nem akarjuk, hogy bárki is felvidítson. Csak ülünk és sajnáljuk magunkat, és ezen az állapoton nem akarunk változtatni. Így van ezzel Pettson is.

Findusz azonban nem tűrheti ezt a csendes melankóliát, játszani akar, és mindent megtesz, hogy magára vonja a gazdája figyelmét. Csillapíthatatlan küldetéstudattal igyekszik jókedvre deríteni Pettsont, ugrál, zajong, egy megtestesült perpetuum mobile. Hiába kéri az öregember egyszer, kétszer, sokadszor, hogy legyen végre csendben, kölyökmacskánk csak nem nyughat, ez a feszültség pedig az eddigi hallgatag búskomorságot hamar ingerültséggé változtatja. Pettson végül nem bírja tovább és kiabálni kezd Findusszal. De kedvenc zöld nadrágos cicánkat nem olyan fából faragták, hogy ez a kedvét szegje; addig mesterkedik, amíg gazdáját sikerül elcsalnia horgászni.

Pettson és Finusz helyzete sok szülőnek ismerős lehet. A cica rendületlen lelkesedésében és kitartásában ráismerhetnek gyermekükre, amikor az egy hosszú és fárasztó munkanap után igyekszik bevonni őket a játékba. Épp ezért a történet üzenete szerintem elsősorban a szülőknek érdekes. A gyerekek számára talán az lehet a tanulság, hogy egy-egy feszültségekkel és rosszkedvvel teli epizód után a két főszereplőnk kapcsolata töretlen, és végül jól szórakoznak együtt.

Az illusztrációk továbbra is csodásak, a horgászós tájképek különösen. A színhasználat a ködös, békés őszi napok hangulatát idézi, a szereplők pedig színeikben tökéletesen illeszkednek a környezetükhöz. Pettson ruhájának és a cica bundájának természetes, őszi palettája harmóniában van az őket körülvevő növényzet vörösesbarna árnyalataival, és ez az összhang az öregember immár derűs lelkiállapotának vizuális megjelenítése. Érdemes összehasonlítani ezeket a rajzokat a könyv korábbi oldalain lévő képekkel, amelyek az ábrázolt arckifejezéseknek, testtartásnak és a vonalvezetésnek hála egyfajta csendes mélabút, majd ingerültséget árasztanak. A csendes esőtől kezdve Pettson kalapjáig lekonyuló tetejéig minden ezt az érzést fejezi ki.

Nordqvist ezúttal is mesterien választotta ki a történet központi témáját, a képek és szöveg pedig ismét tökéletes egységet alkotnak. Az író számomra egyértelműen a gyermekirodalom vezéralakjai közé tartozik, köteteit bátran ajánlom kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt!


Blogturné és nyereményjáték

Mostani játékunk során az állomásokon egy-egy Pettson és Findusz könyvből találhattok idézeteket. A feladat az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy az adott állomáson melyik Sven Nordqvist történetből idéztünk. Ez alkalommal három szerencsés olvasónk nyerhet majd véletlenszerűen egy-egy példányt a könyvekből. 

(Figyelem! A sorsolás során véletlenszerűen kerülnek kisorsolásra a címek, amelyen nem áll módunkban változtatni. A megfejtések beküldése után már nincs lehetőség javításra. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó idézet a következő:

“Olyan néma tud lenni az ember, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elgondolta!”

Állomáslista
04/14 Flora the Sweaterist
04/16 Könyv és más
04/18 Veronika’s Reader Feeder
04/20 Flora the Sweaterist
04/22 Veronika’s Reader Feeder
04/24 Könyv és más
04/26 Flora the Sweaterist
04/28 Könyv és más

6 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s