Joanne Ramos: A Farm

“Ez egy gyár, és te vagy benne az áru.”


Író: Joanne Ramos

Cím: A Farm

Kiadó: Park Kiadó

Kiadás éve: 2020

Oldalszám: 436

A könyv ITT megrendelhető.


Fülszöveg

A New York állambeli Hudson-völgyben egy minden létező kényelemmel felszerelt luxuswellnessközpont bújik meg: bioétrend, személyi edzők, napi masszázs – mindez ingyen. Mi több, komoly pénzt kap, aki itt tölti az idejét – többet, mint amiről valaha is álmodott.
Hogy mi benne a csapda?
A vendég kilenc hónapon át nem hagyhatja el a létesítményt, minden lépését felügyelik, el van zárva a külvilágtól és korábbi életétől erre az időre, amíg ő mindent annak rendel alá, hogy megszülje a tökéletes kisbabát. Valaki másnak.

A Farm sodró lendületű, provokatív, szívszorító olvasmány, a végletekig viszi az anyaságról, pénzről, értékrendekről való gondolkodást, és alapvető kérdéseket tesz fel arról, mekkora áldozatra hajlandók a nők azért, hogy jobb jövőt biztosítsanak maguknak és szeretteiknek.


Joanne Ramos első regényével rögtön belevetette magát a mély vízbe: egy olyan témát választott, amely méltán érdemes a figyelemre; műve valóban provokatív és elgondolkodtató – bár az is tagadhatatlan, hogy azért érződik, hogy első regényírói szárnycsapásait tette vele a szerző.

Struktúráját tekintve a regény alapvetően négy szálon fut, négy főbb női szereplőnek a sorsa és története fonódik össze. A fejezetek is váltva koncentrálnak hol Jane, hol Reagan, máskor Ate vagy Mae nézőpontjára. Ez egyrészt lehetővé teszi, hogy ezeknek a karaktereket minél több oldalról is megismerhessük, másrészt így az olvasó sokszor hamarabb tud meg valamit, mint egy adott szereplő, és ez az írói fogás hozzájárul a feszültség fenntartásához.

A regény maga olvasmányos és fordulatos, a történet visz magával, és a téma komolysága miatt az embert önkéntelenül is érdekli, mi lesz a szereplőkkel, hogyan fejlődnek, hogy változik meg a béranyasághoz való hozzáállásuk. Nekem ezzel az utolsó aspektussal, a szereplőkkel és az ő jellemfejlődésükkel volt problémám. Ez utóbbi ugyanis szerintem hiányzik a műből. Ami helyette van, az az árnyaltság: semmi sem fehér vagy fekete, az írónő minden egyes szereplőjét mintha igyekezne úgy bemutatni, hogy minden hibája ellenére meg lehessen érteni a döntéseit és a cselekedeteit. Ezzel bármennyire is jót akar, Ramos szerintem kicsit túllő a célon: nem minden szereplőt kellene megpróbálni felmenteni, nem is mindenkit lehet. Arról nem is beszélve, hogy Jane karaktere néha irritálóan életképtelen és egyszerű.

Ami miatt nekem mégis nagyon tetszett a könyv, az a társadalomkritikai értéke. Felejtsétek el az olyan címkéket, mint “disztópia”, meg “sci-fi” – ha ilyen műfajban akartok olvasni, vegyétek kézbe Orwell vagy Asimov egyik könyvét. Ami A Farmban lényeges az az, hogy az írónő bátran meg meri vizsgálni a béranyaság intézményét a különböző anyagi helyzetű társadalmi rétegek szembenállásának tükrében, valamint olyan kérdéseket boncolgat, hogy meddig vagyunk hajlandók elmenni azért, hogy biztosítsuk a szeretteink megélhetését, vagy éppen miként változott meg az anyasághoz való hozzáállás a modern világban. Emellett megjelenik a kizsákmányolás témája is, és annak is tanúi lehetünk, hogy aki be van zárva, milyen könnyedén manipulálható az információk torzítása vagy megtagadása által.

A feldolgozott témák miatt bennem ez a regény egy pillanatra sem keltett disztópikus benyomást, sokkal inkább éreztem aktuálisnak és valósnak a megjelenített problémákat. Ha valaki könnyed stílusban szeretne komoly kérdésekről olvasni, akkor A Farm tökéletes választás lehet.


Blogturné és nyereményjáték

A béranyaság intézménye nem ismeretlen a valóságban sem, sokan élnek ezzel a lehetőséggel, akiknek más körülmények között nem születhetne saját gyermeke. Mostani nyereményjátékunkban minden állomáson találtok egy fotót egy olyan hírességről, akinek gyermeke béranya segítségével született meg, a ti feladatotok pedig, hogy az illető nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken elérhető

Az én állomásomhoz tartozó híresség:

Állomáslista
03.15. Könyv és más 
03.17. A Szofisztikált Macska
03.19. Flora the Sweaterist

03.21. Utószó
03.23. Csak olvass!
03.25. Booktastic Boglinc
03.27. Zakkant olvas
03.29. Spirit Bliss Sárga könyves út
03.31. Never Let Me Go

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s