Fókuszban az illusztrátor: Tony Ross (BTK extra)

Illusztrációk A karácsony nagy könyvéből

Bár azt hiszem, nem kellene megmagyarázzam, hogy az adventi időszak közeledtével, illetve most már az adventi időszakban, miért is vettem kézbe a Kolibri Kiadónál frissen megjelent A karácsony nagy könyvét, mégis úgy érzem, vallomással tartozom. Elsősorban nem a karácsonyi hangulat indított erre, hanem a borító alján feltüntetett név.

Tony Ross

Tony Ross egy 1938-ban született brit illusztrátor, első könyvét az Andersen Press adta ki 1976-ban. Saját művei közül esetleg ismerősen csenghet a Kis királylány-sorozat címe, hiszen ebből animációs sorozat is készült.

Rajzai olyan szerzők műveiben is feltűnnek, mint Roald Dahl, Paula Danziger, Francesca Simon és David Walliams, mára pedig már több mint ezer könyvet illusztrált.

Sokáig azt hittem, hogy akkor találkoztam először Tony Ross rajzaival, amikor elolvastam David Walliamstől A nagy szökést, de aztán eszembe jutott, hogy gyerekként bizony láttam és nem igazán szerettem a Kis királylányt. Úgyhogy éljenek a csalóka első benyomások!

Az egyik kedvenc Tony Ross-illusztrációm kétségkívül a jobb alsó sarokban lévő kép, a Reading Time

Hazánkban leginkább úgy ismerhetjük Tony Rosst, mint David Walliams gyermekkönyveinek illusztrátorát. Ilyenek például A világ legrosszabb gyerekei 1-2., a már említett A nagy szökés, vagy a frissen kiadott Rosszfiúk, melyek a Kolibri Kiadó gondozásában jelentek meg.

Néhány a magyarul már megjelent Walliams-könyvekből, amelyeknek Tony Ross az illusztrátora

Szerencsére Walliams igen termékeny író és vannak még olyan történetei, amelyek magyar nyelven még nem kerültek a könyvesboltok polcaira, mint például A világ legrosszabb gyermekeinek harmadik része, vagy az ezekkel rokon, a világ legrosszabb tanárait bemutató kötet. Továbbá várjuk még a jégszörnyről és a Buckingham palota réméről szóló regényeinek fordítását és hazai megjelenését, és ezeknek a lapjain ismét megcsodálhatjuk majd Tony Ross munkásságának gyümölcseit is.

Néhány hazánkban még meg nem jelent Walliams-könyv, amelyeknek az illusztrációi továbbra Tony Ross művei

Persze aki már ezernél is több könyv illusztrációjában működött közre, annak a rajzai nem csak egy szerző regényeiben lesznek megtalálhatóak. Ezek közül én most csak az alábbi négy könyvet szeretném kiemelni.

Tony Ross stílusa egyszerű, de nagyszerű. Nem veszik el a részletek kidolgozásában, a koncepció a fontos, a közvetített történet és hangulat. Rajzai kifejezőek, karakterábrázolása bátran nevezhető karikaturisztikusnak.

Nektek mennyire fontosak az illusztrációk egy kiadványban?
Van esetleg kedvenc művészetek?


Blogturné és nyereményjáték

Mostani játékunkkal már az adventre hangolódunk mi is, ezért mindegyik állomáson egy-egy a karácsonnyal kapcsolatos idézetet találhattok. A feladatotok annyi lenne, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok annak a könyvnek a címét, amiből az idézet származik. Ez alkalommal két szerencsés olvasónk nyerhet majd egy-egy példányt a könyvből.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó idézet:

“Meg fogom ünnepelni a karácsonyt szívemben, és iparkodom egész esztendőben ünnepelni.”

A turné állomásai
nov. 24: Spirit Bliss Sárga könyves út
nov. 26: Flora the Sweaterist
nov. 28: Never Let Me Go
nov 30: Flora the Sweaterist (extra)
dec. 2: Veronika’s Reader Feeder
dec. 4: Könyv és más
dec. 6: Könyvvilág

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s