A karácsony nagy könyve

“Csak úgy tudunk nevetni, ha boldogok vagyunk, és csak akkor vagyunk boldogok, ha elégedetten nézünk a világra.”Cím: A karácsony nagy könyve

Illusztrálta: Tony Ross

Kiadó: Kolibri

Kiadás éve: 2019

Oldalszám: 230

A könyv ITT megrendelhető.


Fülszöveg

Amikor beköszönt a tél, és a levegőben hópelyhek kavarognak, eljön az ideje az esti kuckózásnak, a meséknek és a varázslatnak.

Könyvünk lapjain bátor gyerekek, beszélő állatok és a napkeleti bölcsek is megelevenednek. Találkozhatunk a Mikulással, a Kisasszonyokkal és a Hókirálynővel. Sőt, bepillantást nyerhetünk a manók, óriások és tündérek világába.

A karácsony nagy könyve tökéletes társ az adventi időszakban ahhoz, hogy közösen várjuk a szeretet ünnepét.

24 klasszikus történet a karácsonyváráshoz, olyan híres szerzők tollából, mint Charles Dickens, Oscar Wilde, Hans Christian Andersen, a Grimm testvérek és még sokan mások.


A karácsony nagy könyve egy olyan kötet, ami két csodálatos dolgot egyesít magában: az adventi várakozást és a gyermekeknek való felolvasást. A 24 hosszabb-rövidebb vers és történet épp megfelelő arra, hogy decemberben az ember elalvás előtt még elolvasson egyet a gyermekének, a könyvet használva adventi naptárként, melyben minden mese egy-egy eltelt napot jelöl.

A Tony Ross illusztrációival díszített antológiában kellemes egyensúlyban találhatóak meg prózai és verses, komolyabb és tréfásabb hangvételű darabok. Olvashatunk olyan ismertebb elbeszéléseket, mint például Andersentől “A Hókirálynő”, valamint a népszerű “Twelve Days of Christmas” dal szövegének a fordítását is, de helyet kapnak a könyvben olyan művek is, amelyekkel a magyar olvasóközönség korábban még valószínűleg nem találkozott, mint például a Norman Hunter tollából származó mulatságos kis mese Agyas professzor karácsonyfájáról.

Nekem különösen tetszett a “Panov apó különleges karácsonya”, a maga hamisítatlan tolsztoji hangulatával és moralitásával, örömmel olvastam az első világháború karácsonyi fegyverszünetéről szóló fejezetet, ami azt bizonyítja, hogy még a háború borzalmai közepette is akadt a katonákban emberségesség, és nagyon jól szórakoztam Mark Twain (jobban mondva a Mikulás) lányához, Suzyhoz írott levelén.

Bár azt a szerzők neveinek alapján is rögtön látni lehet, hogy A karácsony nagy könyve főképp régebbi, klasszikus karácsonyi történeteket tartalmaz, ezeknek a mondanivalója örök érvényű. A felebaráti szeretet, megbocsátás, az emberi kapcsolatok, család, barátok fontossága – ezek a témák állnak a középpontban. Mindaz, amiről a karácsony igazából, a fényfüzéreken, dalokon és ajándékokon túl szól. Épp ezért dicséretes ötlet maga a könyv is: az a célja, hogy összehozza a családot, hogy estéről estére a szülők leüljenek a gyermekük ágyának a szélére és megosszák vele az olvasás és a karácsonyvárás csodáját.

A könyv végén egy rövid összefoglalót is találhatunk minden szerzőről és a kötetbe bekerült történetekről is, ami szerintem különösen hasznos lehet, ha valakit megfogott egy részlet valamelyik fejezetből és szeretne egy kis háttér információhoz jutni.

A karácsony nagy könyve kisgyermekeseknek számára az adventi időszak nélkülözhetetlen kísérője.


Blogturné és nyereményjáték

Mostani játékunkkal már az adventre hangolódunk mi is, ezért mindegyik állomáson egy-egy a karácsonnyal kapcsolatos idézetet találhattok. A feladatotok annyi lenne, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok annak a könyvnek a címét, amiből az idézet származik. Ez alkalommal két szerencsés olvasónk nyerhet majd egy-egy példányt a könyvből.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó idézet:

“Karácsonykor rengeteg a képmutatás, a tiszteletre méltó képmutatás, a képmutatás pour le bon motif c’est entendu, de akkor is képmutatás.”

A turné állomásai
nov. 24: Spirit Bliss Sárga könyves út
nov. 26: Flora the Sweaterist
nov. 28: Never Let Me Go
nov 30: Flora the Sweaterist (extra)
dec. 2: Veronika’s Reader Feeder
dec. 4: Könyv és más
dec. 6: Könyvvilág

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s