Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

“Mégis hidd el, kérlek, nekem elhiheted,
hiába nem telik soha az életed!”


Író: Matt Haig

Cím: Az Igazmondó Glimpi

Kiadó: Kolibri

Kiadás éve: 2019

Oldalszám: 122

A könyv ITT megrendelhető.


Fülszöveg

Igazmondó Glimpinek, a Karácsony-trilógia egyik legnépszerűbb szereplőjének nehéz az élete, hiszen képtelen hazudni, és emiatt folyton bajba kerül. De ebben a könyvben Glimpi végre igazi otthonra talál!

Ez a vicces és szívmelengető mese az igaz barátságról, az őszinteségről, a kudarcok feldolgozásáról, de leginkább mégis az élet szépségéről szól, amit csakis mi teremthetünk meg a magunk számára.
Szabó T. Anna friss, szemtelen és könnyfakasztó fordításában.


Ti olvastátok már Matt Haig Karácsony-trilógiáját? Ha igen, biztosan örömmel látjátok majd viszont Glimpit. Ha nem, akkor van egy jó hírem a számotokra: Az Igazmondó Glimpi önmagában is megállja a helyét, érthető és élvezhető a korábbi történetek ismerete nélkül is. Matt Haig gyermekkönyveit még én sem olvastam, egyedül a szerző Miért érdemes életben maradni? című önéletrajzi művét, de a Glimpi után most már igazán sort kerítek a többi mesekönyvére is, annál is inkább, mivel tökéletesen passzolnak a karácsonyhoz.

Bár Az Igazmondó Glimpi igazából nem egy karácsonyi történet, mégis az ünnepi időszak tökéletes olvasmánya: szívet melengető, reményteljes és kedves kis könyvecske. Egyrészt Dr. Seuss Grincsére emlékeztet, másrészt észrevehető benne az összefüggés a szerző fentebb említett, depresszióról szóló könyvével is. Ezek a történetek mind-mind azt üzenik, hogy az ember társas lény, hogy egy igaz barát segítségével szembe nézhet a jelennel és a jövővel is, és boldog lehet.

Glimpi legnagyobb erénye és az életét leginkább megkeserítő jellemvonása egy és ugyanaz: a kontrollálhatatlan igazmondás. Ti őszinte embernek tartjátok magatokat? Előfordul, hogy hazudtok, füllentetek, vagy csak egész egyszerűen nem a teljes igazságot mondjátok ki? Ha elolvassátok ezt a könyvet, rá fogtok ébredni, hányszor meg hányszor szalad ki a ti szátokon is egy-egy ártatlan kis ferdítés, egy udvarias füllentés, amivel el akarjátok kerülni, hogy megbántsatok valakit. Na ez az, amire főhősünk nem képes. Rémesen nézel ki? Glimpi megmondja neked szemtől szembe. Kiállhatatlan vagy? Glimpi tükröt mutat majd. Ez hát Glimpi! A családi összejövetelek elrontója, az egyik bajból a másikba csöppenő igazmondó kobold.

Általában csak addig értékeljük nagyra az igazmondást, amíg a kimondott igazság nem nekünk fáj. Így vannak ezzel a Glimpivel összetalálkozó kisebb és nagyobb lények is. Kivéve Aadát. Neki az igazságra van szüksége, arra, hogy valaki kimondja, ha a helyzet jelenleg kilátástalannak tűnik is, nem fog örökké az maradni. És így talál egymásra két magányos lélek.

Chris Mouldnak hála Glimpi története képek formájában is megelevenedik a könyv oldalain. Az illusztrátor kiváló munkát végzett: a rajzai megmosolyogtatják az embert, a szereplők arckifejezéseinek ábrázolása óriási, rápillantva egy-egy képre, szinte lehetetlen komolynak maradni. Végül, de nem utolsósorban, mg kell említeni Szabó T. Anna fordítói munkáját is, hiszen neki köszönhető, hogy Az Igazmondó Glimpi magyar nyelven is élvezetes olvasmány maradt.


Blogturné és nyereményjáték

Mostani játékunk során az Igazmondó Glimpi bőrébe bújunk… több-kevesebb sikerrel. Emberek lévén sajnos nem mindig sikerül igazat mondanunk. A ti feladatotok, hogy eldöntsétek, igaz vagy hamis az adott állomáson olvasható állítás. Amennyiben mind a kilenc megfejtést beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásomhoz tartozó állítás a következő:

Karácsony Apót egykor Niklausnak hívták.

A turné állomásai
11/08 Flora the Sweaterist
11/09 Olvasónapló
11/10 Spirit Bliss Sárga könyves út
11/11 Csak olvass!
11/12 Zakkant olvas
11/13 Könyv és más
11/14 Könyvvilág
11/15 Hagyjatok! olvasok!
11/16 Dreamworld

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s