[BTK] Értékelés: Marie Benedict – Hedy Lamarr, az egyetlen nő

Remegve nyitottam ki a szemem, de a reflektorfény egy pillanatra elvakított.”Író: Marie Benedict

Cím: Hedy ​Lamarr, az egyetlen nő

Kiadó: Libri

Kiadás éve: 2019

Oldalszám: 328

A könyv ITT megrendelhető.


Fülszöveg

A zsidó családból származó Hedwig Kiesler csodálatos szépség, aki Sissi császárné szerepében azonnal magára vonja a náci fegyvergyáros, Fritz Mandl figyelmét. Abban a reményben, hogy ezzel megóvja életét, feleségül megy a férfihoz, aki nyíltan beszél előtte üzleti ügyeiről és a nácik fegyvereiről. Sejtelme sincs, hogy az asszony, akivel összekötötte az életét, nem csak káprázatosan gyönyörű, de elképesztően okos is, s nem hogy érti, amiről beszélgetnek, de kifejezetten érdeklik a hadi fejlesztések.

A II. világháború előtt sötét fellegek gyülekeznek Hedy feje felett: férje egyre inkább kontrollálni akarja őt, a németek pedig megszállják Ausztriát. Hedy számára világossá válik, hogy menekülnie kell: nem csak saját, személyes érdekében, hanem azok érdekében is, akiknek a sorsa megpecsételődött a nácik előretörésével. Hedy ugyanis olyan tudás birtokában van, amely milliók életét mentheti meg.

Elképesztő és igaz történet egy nőről, aki ünnepelt dívaként nem csak Hollywoodot hódította meg, hanem a férfiak által uralt tudományos világban is helyt állt.

Marie Benedict a Boston College-ban történelmet és művészettörténetet tanult, majd a bostoni jogi egyetemen jogot hallgatott. Több mint tíz évig dolgozott ügyvédként, de mindig is arról álmodott, hogy olyan nők élettörténetét írhatja meg, akiknek a sorsa és élete méltatlanul elfeledett. A Hedy Lamarr, az egyetlen nő című regénye a magyar származású, ünnepelt hollywoodi színésznő és feltaláló, Hedy Lamarr életén alapul, aki a nácik által megszállt Ausztriából először Londonba, majd az Egyesült Államokba emigrált. Az asszony nem csak hihetetlenül szép, de meglehetősen intelligens is volt. A szövetségesek hadászati eredményeit segítendő George Antheillel közösen a hadi torpedók rádiófrekvenciájának zavarására alkalmas találmányt fejlesztettek ki, amelyet szabadalmaztattak is.Hollywood. Ha ezt a szót ma meghalljuk, lesz, akinek a népszerű színészek vagy színésznők fognak eszébe jutni; lesz, akinek a luxus; másnak a gyakran erőltetett happy endek; és igen, sokunknak a botrányok. De akármire is asszociálunk először, valószínű, hogy ennek az első gondolatunknak nem sok köze lesz valamiféle tudományos felfedezéshez, ugye?

Pedig ha azt mondom, hadi torpedók rádiófrekvenciájának zavarására alkalmas találmány, az elég tudományosan cseng. Talán el is képzelünk egy szemüveges, középkorú férfiút, amint éppen a makettjeivel bíbelődik. Én most azt kérem, hogy ezt a képet engedjünk elúszni a feledés folyamán, mert akit igazából el kell képzelnünk, az egy fiatal, szépséges és kétségkívül rendkívül okos hollywoodi színésznő, aki a Hitler propagandája uralta Európából az Egyesült Államokba menekülve sem feledkezett meg a háború kegyetlenségéről. Ez a fiatal színésznő szabadidejét arra fordította, hogy feltaláljon valamit, amivel hozzájárulhat ahhoz, hogy minél kevesebb ártatlan élet érjen idejekorán véget egy torpedózásban. Ez a fiatal színésznő Hedy Lamarr volt.

Az én érdeklődésemet egy a munkahelyemen olvasott cikk keltette fel épp egy pár hete. Egy telekommunikációs cégnél dolgozom, és be kell valljam, igencsak meglepett, amikor a böngésző kezdőlapján egy lélegzetelállítóan szép fiatal nő képe tűnt fel, alatta a felirattal: a modern telekommunikációs eszközök működési elvének feltalálója. Átfutottam a cikket, de hosszú és sűrű volt a nap, így nem sok gondolatot szenteltem neki később, amíg nem találkoztam Marie Benedict könyvével.

Nagy lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba, és a lapokon semmiféle súrlódás nem akadályozta meg, hogy ez a lelkesedés végig is repítsen a könyvön. Az ellenállás hiányának két okát tudnám megemlíteni, ezek közül az első a mű felépítése: a fejezetek rövidek, az utolsó mondatuk pedig arra invitál, hogy az ember elsuttogja magának a “csak még egy fejezet” már klisének számító hazugságát. Biztos mindenkit szippantott már be egy-egy jobb TV-sorozat – na szerintem ez a könyv is ilyen. A másik dolog, amit muszáj megjegyeznem az az, hogy az E/1-ben, naplóformában leírt történet erősen szereplő és cselekmény-vezérelt, így a korszakban lejátszódó rémségek bár leírásra kerülnek, főként nem az olvasó érzelmeinek felkeltésére szolgálnak, hanem a főszereplő személyiségének és döntéseinek megértését teszik lehetővé. Bár emiatt az írás nem használja ki a téma nyújtotta mélységet, úgy gondolom, hogy ebben az esetben ez még pozitívum is lehet: a mű célja elsősorban nem az irodalmiság vagy a történelem borzalmainak hiteles leírása, hanem egy a feledés homályába veszett női feltaláló életének és munkájának megismertetése. Ez pedig sikerült.

Hedy élete fordulatokkal teli, de korántsem nevezhető felhőtlennek. Egy olyan korban élt, amelyben az, hogy édesapja megosztotta vele a politikáról és tudományról alkotott véleményét, és lányát is gondolkodásra bátorította, ritkaságnak számított. Egy csinos arcocska méla báját sokkal többre becsülték a még midig patriarchális világban, mint egy gondolkodó nőt. Ez határozza meg Hedy Friedrich Mandllal kötött házasságának alapját, valamint első hollywoodi szerepeit is. Korábban már említettem, hogy a könyvből hiányzik a mélység, ez itt okozhat egy kis feszültséget: a személyes leírás egyszerűsége mintha alátámasztaná, hogy ez az intelligens nő mégsem gondolkodott olyan bonyolultan. De ez talán olyasmi, amit figyelmen kívül hagyhatunk, ha nem akarunk szőrszálat hasogatni.

Spoilerezni nem szeretnék, úgyhogy rövidre is fogom, de mivel Hollywood ezen korszakát és a háborúval való kapcsolatát mindig is érdekfeszítőnek találtam, hadd ajánljak a figyelmetekbe még egy érdekes hollywoodi figurát, aki ebben az esetben egy férfi. Az Elfújta a szél Ashley-jeként vagy akár a Vörös Pimpernelként megismert Leslie Howard életéről is érdemes olvasni – hogy miért? Azt majd megértitek 🙂


Blogturné és nyereményjáték

A csodálatos Hedy Lamarr nem csak elbűvölő volt az életben és a filmvásznon, hanem roppant okos is, az ő találmányán alapulnak a modern hírközlési rendszerek. Ráadásul az élete is kész regény volt, amelyet a Libri Kiadó gondozásában megjelent kötetből ismerhetünk meg. Ha a Blogturné Klub négy bloggerével tartasz, te is megtudhatod, miért volt olyan különleges Hedy története, és szerencsés esetben a róla szóló könyvet is megnyerheted.

A történelem során nem csak Hedy Lamarr volt olyan nő, akinek a nevét lefelejtették különböző korszakalkotó eredmények mellől, pedig sokan álltak elő fontos újdonsággal férfitársaik előtt is. Játékunk során ezeknek a nőknek a nevét keressük a felfedezéseik alapján. A rafflecopter megfelelő helyére a tudósok nevét várjuk.

A nyereményjáték ezen a linken érhető el

Az én állomásom kérdése:

A Föld belső magja

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A turné állomásai
09.24. A szofisztikált macska
09.26. Flora the Sweaterist
09.28. Olvasónapló
09.30. Könyvvilág


Van kedvenc 30-40-50-es évekbeli hollywoodi színésznőtök/színészetek?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s