Film: A királynő kutyája (2019)

Annyi minden lehetett volna ez a mese – de nem lett.

Rendező: Ben Stassen

Bemutató (HU): 2019

Játékidő: 90 perc


“Ha kutyás film, akkor nagyon mellélőni nem lehet” – gondolná az ember, de A királynő kutyája bebizonyította, hogy még ezek a tökéletes kis lények sem nyújtanak garanciát arra, hogy egy mese kétséget kizáróan szerethető lesz.

A mese még egészen ígéretesen indul: Fülöp herceg megajándékozza II. Erzsébet királynőt egy tündéri kis corgi kölyökkel. Az óriási fülek, nagy barna szemek, kölyökkutyás esetlenség könnyedén belopják a kis Rexet a néző szívébe, legyenek azok gyerekek vagy felnőttek. Az ábrázolásmód azonban sajnos nem marad végig ilyen szívet melengető. Az emberek, illetve a negatív négylábú szereplők megjelenítése nem éppen egyezik azzal, amit én személy szerint egy mesétől elvárnék.

De ettől még éppen el lehetne tekinteni, ha maga a cselekmény jól kidolgozott vagy legalább aranyos lett volna. Sajnos, ezen a téren a mese még inkább alulmúlta a várakozásaimat. Képtelen vagyok megérteni, hogy egy gyerekeknek szánt történetbe miért kellett bevonni a politikát, még pontosabban, miért is kellett Trump a sztoriba. Akinek nem tetszik a politikája, joga van hozzá, hogy megvitassa más felnőttekkel, felesleges a véleményét és frusztrációját egy animációs mesén keresztül kifejeznie. Az ehhez a szálhoz kapcsolódó, “egyesítsük a két országot úgy, hogy keresünk egy brit királyi fedezőkant a kis amerikai corgi szukának” jelenteket szintén átlépték a jó ízlés határát, és akkor a menhelyen előforduló kutyaviadalokról még csak nem is beszéltünk.

Volt egy-két jó megszólalás, meg aranyos jelenet a filmben, de a poénok sajnos többször súrolták inkább az obszcenitás határát, mintsem tükröztek valódi, britekhez illő humort.

Bármennyire is szerettem volna szeretni, attól tartok, hogy a mese összességében túlságosan is a frusztrált alkotók önkifejezése lett.

Ti mit gondoltok? Mi az, ami egy gyerekeknek szóló mesefilmben nem kellene szerepeljen?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s