Értékelés: Colleen Hoover – All Your Perfects

“There is no doubt in my mind that Graham and I used to be perfect for each other.

But just because we used to be perfect for each other doesn’t mean we’re perfect together now. We’re far from it.”


39891539_524187944668894_1487791561986015232_n.jpgÍró: Colleen Hoover

Cím: All Your Perfects

Kiadó: Atria

Kiadás éve: 2018

Oldalszám: 320

Pontozás: 5/5


Ha jól emlékszem, Tolsztoj volt az, aki kijelentette, hogy az igazi történet nem az esküvőig tart, hanem utána veszi kezdetét. Engem többek között mindig is ezért irritáltak a túlidealizált romantikus történetek: minden súrlódás és egyet nem értés ellenére ezekben a párok valahogy mindig eljutnak a happy endig, ami nem mást jelent, mint a boldog egymásra találást és az esküvőt. Hogy utána milyen problémákkal kell a szereplőnek megküzdeniük, az már az olvasó képzeletére van bízva. Az ilyen lezárás, ha rövid ideig ki is elégítheti a boldogság iránti vágyunkat, nem nyújt igazi megnyugvást, hiszen logikátlan, és gyakran nélkülöz mindenféle lelki mélységet.

Colleen Hoover lehet, hogy a romantikus irodalom koronázatlan királynője, de ezzel a könyvével, úgy gondolom, még magasabb szférákba lépett. Ez a regény nem két szenvedő szerelmes tánclépéseinek a végtelenített sorozata, hanem egy valódi tragédia története. Egy olyan tragédiáé, amely nem egy természeti katasztrófa vagy emberi kegyetlenség képében ölt formát, hanem egyfajta fájdalmas belső izzás, a lélek fel-felsíró hegedűszója az őt megsemmisítő szenvedés szorítása alatt.

Quinn és Graham egy ajtó előtt találkoznak; egy olyan ajtó előtt, ami mögött az előző jegyese és az utóbbi párja éppen nagyon el vannak foglalva egymás bibliai értelemben vett megismerésével. Egy ilyen találkozás talán nem a lehető legjobb alap egy párkapcsolathoz, és talán az olvasóban is feléledhetne szkeptikus énje, ha Quinn és Graham nem lennének olyan mérhetetlenül aranyosak együtt. Vannak párok, akik olyanok, mint az őszi szél által egymás mellé sodort levelek: egymás mellé kerültek, de nincs köztük valós kapcsolat. Az All Your Perfects két főszereplője azonban egy szerethető párost alkot. Az egymásra találásuk története nagyon is romantikus, sőt, azt sem lehet elhallgatni, hogy idealizált, és talán nyomokban még kliséket is tartalmazhat. Viszont mind a ketten teljes értékű, árnyalt szereplők, akiknek van személyisége és háttere: van múltjuk és van jövőjük.

“If God doesn’t give babies to people who aren’t ready for them, He’s got a lot of explaining to do. Because some of the mothers He chose to be fertile are very questionable.”

A regény mélységét azonban nem a flashbackeken keresztül bemutatott megismerkedés és a házassághoz vezető út jelentei adják, hanem azok, amelyek a jelenben játszódnak. Amikor Quinn és Graham már nem egymásért rajongó lelkes fiatalok, hanem egymás mellett élő elkeseredett emberek. Nem az egymás iránt érzett szeretetük múlt el, csupán megszűnt közöttük a kommunikáció – amiről túl fájdalmas lett volna beszélni, arról inkább hallgattak, mígnem mindkettőjüket teljesen elnyelte a hallgatás ingoványa. Colleen pedig ezúttal sem egy könnyű témát választott: a pár problémáinak egyik fő forrása ugyanis Quinn terméketlensége; és ez teszi a művet rendkívül nehéz olvasmánnyá azok számára, akik maguk is hasonlókon mentek keresztül. Különösen intenzívvé teszi az elbeszélést, hogy a narrátor maga Quinn, és így közvetlenül betekintést nyerhetünk a gondolataiba és az érzéseibe; és bár én nem vagyok az E/1. elbeszélés nagy rajongója, ennek a regénynek az esetében kétségkívül ez volt a legmeglelőbb választás. Így lehet a legjobban érzékeltetni, hogy válik az intimitás a fájdalom fokozójává, és hogy vezet ez szép lassan két egymást szerető ember elhidegüléséhez.

“If you only shine light on your flaws, all your perfects will dim.”

Miután szót ejtettünk a regény érzelmi mélypontját képező szálról, érdemes megemlíteni a műnek azt az aspektusát is, ami feloldozást nyújt a fájdalom alól. Nem az ide-oda illanó csalfa vak reményről beszélek, hanem valami sokkal mélyebbről eredő dologról, amit nevezhetünk hitnek, optimizmusnak, túlélési ösztönnek – akármilyen névvel is illetjük, ez az, amit a könyv becsukása után is magunkkal vihetünk. Én személy szerint a saját bőrömön tapasztalom, hogy az élet nem csak móka és kacagás, meg fenékig tejfel, de mégis, az ember bármilyen nehéz helyzetben találhat valamit, ami kisebb-nagyobb szinten boldoggá teszi. Nem arról van szó, hogy mindig optimistának kell lenni, hanem arról, hogy bizonyos dolgok önhibánkon kívül megváltoztathatatlanok, és ahelyett, hogy szélmalomharcot vívva ezek miatt keseregnénk, megpróbálhatunk azokra a dolgokra koncentrálni, amik megelégedéssel töltenek el.

“I can spend my life focusing on the perfect version of the life I’ll never have or I can spend my time enjoying the life I do have.”

Talán feltűnt, hogy nem kizárólag csak pozitívumokat említettem az értékelésemben, a könyv mégis 5/5 pontot kapott: úgy gondolom, hogy Colleen Hoover ezzel a regényével az emberi érzések és fájdalom bemutatása terén óriásit alkotott. Lehet, hogy nem egy dosztojevszkiji cselekmény és leírásmód az, ami keretbe foglalja a mű üzenetét, de ennek ellenére az írónő képes volt arra, hogy elérjen a lelkemig, és bár az én hosszútávú terveim között az idős macskás hölgy ideálja szerepel, Quinn és Graham fájdalmába az egész valóm beleremegett.

Aki sírós, vegyen egy bálányi zsebkendőt – aki nem sírós, az készüljön fel rá hogy ez a könyv kegyetlenül földhöz vágja majd. Colleen Hoover rajongóknak pedig újabb kötelező olvasmány.

Olvastátok már/tervezitek elolvasni ezt a könyvet?

Advertisements

4 Comments Add yours

 1. Virág says:

  Tudod, hogy már mondtam, de elmondom mégegyszer: kiváló értékelés lett – mind azt már megszoktam tőled szivi 😉 ❤ Annyira visszafog a könyvtől hogy angolul van, de közben úgy érzem nem tudok ezzel sokáig dacolni ha közben ilyen értékelést írsz és ennyi szépet mondasz róla 😀 Örülök hogy VALAKINEK köszönhetően megszeretted, és téged is így be tudott szippantani CoHo munkája ^^ ❤

  Love you ❤

  Liked by 1 person

  1. Igen, gyanús egy egyén volt, aki először a kezembe nyomott egy CoHo könyvet, ez nem is vitás. ❤
   És köszönöm minden szavadat! A legjobb az lenne, persze, ha most mennél, és el is olvasnád 😀

   Like

 2. Everglow says:

  Szeretem az oldalaaat ! ❤ (Tényleg nagyon jó nálad tartózkodni. Te vagy a pér emberke közül az egyik, akinek tisztességesen végigolvasom a mondandóját, ÉS még tanulok is belőle.:D)

  Puszi: Everglow (Chronicles of a Bookshelf)

  Liked by 1 person

  1. Óóó, köszönöm szépen! ❤ Az elmúlt pár hétben nem akaródzott még este is a képernyőt bámulni, így nem is posztoltam semmit, és most is csak ültem és tépelődtem,, hogy írjak – ne írjak, de annyira jól esett olvasni, amit írtál, hogy ez meg is adta a szükséges motivációt! 😀
   Köszönöm, puszi, és kellemes hétvégét!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s